Gündemde ki konu olan Şeker Fabrikalarının Satışı ile Ziraat Mühendisleri Odası Özden Güngör, fabrikaların satılmasının yaratabileceği tehlikeli sonuçlara dikkat çekti. Fabrikaların satılması ile bazı nişasta bazlı şeker üreten firmaların önünü açacağını ve başta obezite ve kanser olmak üzere çok sayıda hastalığa sebep olacağını söyledi.
15 yıl önce 400 ila 500 bin arasında ailenin pancar sektöründe çalıştığını ancak yanlış politikaların sonucunda şimdi bu sayının 200 bin aileye düştüğünü belirten Özden, "Genel olarak bakacak olursak şeker pancarı üretimi dahil yan sanayisi, işçisi, nakliyesi, hepsini topladığında 10 milyon nüfus buradan geçimini sağlıyor. Yani devletin kamu mallarını bu şekilde satmak, özelleştirmek doğru değil. Gerçi Özelleştirme İdaresi 'Çiftçilerin haklarını koruyacağız üretimde bir sıkıntı olmayacak' diyor. Bunun Türkçe meali şu; yarın, burada üretim gerektiği gibi olmayacak. Birçok pancar üreticisi üretim yapmayacak ve nişasta bazlı şeker üreten firmaların önünü açacak" dedi.
Özden Güngör nişasta bazlı şekerin Türkiye'de tatlılardan hamurlara, çorbalardan şekerlemelere ve hatta gazlı içeceklere kadar çok çeşitli gıda ürünlerinde kullanıldığını ifade etti.
Nişasta bazlı şekerin gerçek şeker olmayıp, mısırdan üretildiğine ve bunun da insan sağlığı açısından çok riskli olduğuna dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı, bu ürünün tüketiminin karaciğerde yağlanma, obezite ve kanser gibi tehlikeli hastalıklara yol açabildiğini aktardı.
Özden Güngör'ün verdiği bilgiye göre, Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan bir çalışmada nişasta bazlı şekerden kaynaklanan obezite oranı son 5 yılda yüzde 40 arttı ve kotalar düşürüldü.
Bazı Avrupa ülkelerinde nişasta bazlı şeker kotalarının sıfıra yakın bazı yerlerde bir olduğunu kaydeden Güngör, "Bizde ise nişasta bazlı şeker kotaları sürekli arttırılıyor, yüzde 15- 25 arttırılıyor. Çünkü nişasta bazlı şeker, şeker pancarı şekerine göre daha ucuz. Daha ucuz olduğu için sanayi kesimi bu şekeri tercih ediyor" diye konuştu.
Şeker fabrikalarının satışında, nişasta bazlı şeker sektörünün temsilcilerinin baskılarının olduğunu düşündüklerini belirten Başkan Güngör, hükümete özelleştirmeden vazgeçmesi çağrısında bulunarak, şunları söyledi:
"Bu fabrikaları daha aktif, daha faal, daha modernize bir şekilde yaparak bu kamu mallarını korumamız lazım. Maalesef ülkemizde kamuya ait bugüne kadar birçok yerimiz satıldı. Enerji,sektörü, bankalar, aklınıza gelebilecek birçok kurum kuruluşlar devredildi, satıldı. Eski et balık kurumumuz, Sümerbank, birçok kurum kuruluşlarımız elden çıktı. Bugün hepsi atıl durumda. Türkiye'de şeker üretiminde son derece sağlıklı bir üretimimiz var, insan sağlığı açısından da bir risk teşkil etmiyor. Bu sektöre hitap eden 10 milyon nüfus var. Bu üreticileri düşünmek zorundayız. Aksi taktirde Türkiye'de tarım toprakları bir taraftan daralırken, mera alanlarımız daralırken artık köylerde üretici kesimi azalırken bizim bu politikaları yeniden değerlendirmemiz lazım. Yoksa buradaki üreticilerin büyük bir bölümü yarın şehirlere gidecek. Zaten yapılıyor bu. Bu sefer köylerde üretimi yapacak insan bulamayız diye düşünüyorum."
Ziraat Mühendisleri Odası'nın, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.'nin 2016- 2017 dönemine ait verilerden derlediği bilgiye göre, özelleştirilecek Bor, Çorum, Kırşehir, Yozgat, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Turhal, Afyon, Alpullu, Burdur, Elbistan ve Muş'taki şeker fabrikalarında 4 bin 410 kişi çalışıyor. Bu 14 fabrikanın 125 bin 402 hektarlık ekim alanında 47 bin 758 çiftçi tarafından üretilen 7 milyon 6 bin 100 ton şeker pancarının işlenmesi sonucunda 946 bin 758 ton şeker, 322 bin 370 ton melas ile 2 milyon 74 bin 129 ton yaş küspe üretildi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder