Merhaba yağlı ekmeği tatmayan yoktur sanırım. Bir Malatyalı olarak Yağlı Ekmek Tarifi vermezsem ayıp olur. Yaz kış yapabilirsiniz, yazın ayranın yanında, kışında çayın yanında, börek tadında ki bu ekmeği gönül rahatlığı ile verebilirsiniz misafirlerinize. Fırından hamur alıp pratik bir şekilde de yapabilirsiniz. Biz hamurunu da kendimiz hazırladık. Belki de en kolay hamur işi de diyebiliriz.
Yağlı Ekmeğin Malzeme Listesi
875 gram (7 su bardağı) un
750 gram (3 su bardağı) su
Kuru maya (1.5 yemek kaşığı)
Tuz
Ara katlarına sürmek için
Tereyağı (250 gram)
Yağlı Ekmek Tarifi
Geniş bir kaba unu alalım ortasını açalım, su, maya ve tuzu koyalım ve yoğuralım. Hamur kıvama gelince üzerini örtüp mutfağın en sıcak bölümünde mayalanmaya bırakalım. Mayalanınca hamur iki katına çıkması gerekiyor, hamuru eşit beş parçaya bölelim. Bu parçaları kalınca açalım (yuvarlak). Arasına eritilip ılınmış olan tere yağından sürelim. Daha sonra kendi etrafında döndürerek rulo yapalım, gül böreğinde şekil yaptığımız gibi. Tüm bezeleri aynı şekilde açıp yağlayalım ve kendi çevresin de rulo yapalım. Daha sonra ilk yaptığınız ruloyu pişireceğimiz tava büyüklüğünde açalım. Tavayı ocağın üzerine alalım ısındıktan sonra açtığımız ekmekleri önlü arkalı pişirelim. Afiyet olsun..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder