Yoğurt mayalama...
Beş kg kadar yoğurt ( kg sizde ayarlayabilirsiniz)
İki yemek kaşığı yoğurt ( mayalık yoğurdunuz varsa onu kullanın )
Fırında yoğurdun mayalanması...
İlk önce derin bir tencereye sütümüzü alıp iyice köpük köpük olana kadar kaynatalım. Kaynayan sütü ocağımızdan alıp ılınması için bir kenara alalım, sütün mayalanma kıvamına geldiğini anlamak için parmağınızı hafif süte batırın çok az; hani eskilerin tabiri ile söylenen elinizi azıcık ısıracak yani hafif sıcak olacak çok sıcak olmayacak.. Çok hafif. Bu durumda yoğurdunuz maya tutmayacaktır tutarsa da çok çabuk ekşiyecektir .
Diğer bir taraftan da fırının derecesini 150 ayarlayın ve 10 dakikadan az çalıştırıp fırını kapatın.. Tenceredeki sütü bir kaseye yoğurdu koyup tenceredeki sütle üç yemek kaşığı kadar açın iyice karıştırıp sütün ortasından döküyor ve hassas bir şekilde bir kaşık yardımı ile karıştırıp yoğurdun süte karışmasını sağlıyoruz. Kaymağı kesinlikle dağıtmadan karıştıralım isteğe göre tencere değil borcama koyarsanız daha iyi olacaktır ve sıcak fırına sürelim üzerini kesinlikle kapatmıyoruz. Fırının kapağını kapatıp kesinlikle 6 saat kadar açmıyoruz. 6 saat sonra yoğurdunuz hazır hemen buzdolabına alalım. Yoğurdun daha iyi olması için gerekmedikçe bir gün dokunmayalım.. Buzdolabında dinlensin,daha iyi sonuç alacaksınız bu şekilde..
Afiyet olsun...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder