Yanık dereceleri ve YAPILMASI gerekenler
Yanık şekilleri kısım kısım ayrılır haşlanarak yanmak yani sıcak su işe alev ile yanmak Ateş'te yanma gibi elektrik yanığı kimyasal madde yanığı radyasyon yanıkları gibi görünmeyen kazalar ihmalin sonucunda gerçekleşen anlık dikkatsizlikler sonucunda oluşan kazalar vücutta büyük hasarlara yol açan sağlık sorunlarına neden oluyor.
Ve bunların içerisinde en sık rastlanan haşlanarak yanma olduğu araştırmalarda saptanmıştır. Birde kültürümüzde fazlasıyla çay tüketme gibi bir yaygınlık söz konusu ise haşlanma çay dökülme gibi bir çok şey ve en sık yanma yaşı çocuklarda 1 ve 3 yaş arası çocuklarda daha çok meydana gelebiliyor
Doktorlar açıklamalarında evde eğer küçük çocuklar var ise çay servislerinin yapımı aşamasında çok dikkatli olunması gerektiğini ve buna seven olabilecek bir çok şeylere dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyorlar .
Yanık tedavisi yapılırken iki tane unsur göz önünde olur bir yanığın ne kadar geniş olduğu ve kapladığı bölüm eğer yanın el ve yüzü kaplıyorsa mutlaka hastahanede doktor gözetimi altında OLMALIDIR. Diğer unsur ise yanığın ne kadar derin olduğudur ,kısaca yanıklar yüzeysel yanık ve derin yanık olarak iki kısma ayrılmaktadır. Vücuttaki yüzeysel yanıkların 3 haftada iyileşirken derin yanıklar üç haftadan uzun sürer ve sürekli uzmanın girişimi gerekir.
Yanığa anında müdahale Nasıl OLMALIDIR?
En önemli sorulardan biri yanan kişiye ilk Nasıl müdahale yapılmalı? İlk olarak kişinin yandığı yerden hemen uzaklaştırılması daha fazla yanmasını sonlandırmak demektir. Ardından yanan bölgeyi akan çeşme suyunun altında yarım saat kadar bekletilmeli bu sayede yanma hissi durmuş olacaktır üzerindeki yanan kısmı açmak için kıyafetler çıkartılır. Daha rahat nefes alması için açık havaya çıkartılır. Hiç bir ilaç merhem baya başka bir madde sürülmeden ıslak bir bez örtülerek en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir.
Yanan bölgede ödem oluşacağından üzerindeki takıların çıkarılması önerilir.
Diğer en çok sorulan sorulardan bir tanesi ise yanık izi geçer mi?
Yanığın izi derinliğine göre belirlenecektir eğer yanan bölge derin ise iz kalacaktır. Yüzeysel ise iz kalmadan iyileşecektir derin olan yanığın iz bırakmadan tedavisi mümkün değildir ellerdeki ve boyunda pozisyon veren Ateller kullanılır . Diğer bölgelerde ise silikon içeren Pomat ve tabaka iyileşen yanık bölgesinin kabarmasını engelleyecektir.
Evde küçük yanıklarda ise iyileşene kadar güneş ışığından ve ısısından korunmalı koruyucu kremler kullanılmalıdır.cildi nemlendirici kremler ile destek verilmelidir.
Yanık tedavisinde neler yapmalı ve neleri yapmamalı?
Güneşte yanan deri yüzeysel yanık kendi kendine iyileşebilir yanıktır diş macunu salça yoğurt gibi maddeler yüzeysel tanığa ne faydası ne zararı olabilir. Fakat derin yanıklarda çok fazla zarar oluşturur ve sonuçları kötü olacaktır.
Yüzeysel yanıklar uzman gerekmeden on gibi bir süre içerİsinde iyileşecektir fakat bu süreci ağrısız ve acısız geçirmek önemli bu yüzden bölgenin yağlı Pomat ile kapatmak yeterli olacaktır .
Ağrıyı gidermek amaçlı yapılan lokal anestetik içerikli Pamir yada kremlerin sürmek tehlike yaratacaktır. Bu tür maddeler bütünlüğü bozulan deriden emilmesi kontrol dışı olacak ve en başta kalp dolaşım sistemi gibi olumsuz sonuç alabilirsiniz. Gereken yanık pansumanın YAPILMASI sizi rahatlatacak ağrıyı durduracaktır. Yanan bölgede intihap oluşumu yoksa uzman kontrolünde antibiyotik kullanılmalıdır kendi başınıza alacağınız antibiyotik kullanımıda zararlıdır
Evinizde meydana gelmiş küçük kazalarda haşlanma gibi soğuk su ile soğutma yaptıktan sonra krem ve postlar ile yanık kapalı pansuman yapılmalı deri kurutulmamalıdır.
Geçmiş olsun ...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder