29 Mart 2021 Pazartesi

Mikrodalga Fırın Kullanmak Gerçekten Zararlı mıdır?



Son verilere göre insan sağlığına doğru kullanıldığı sürece fırının bozuk olmaması önemli hiç bir zararı olmadığı doğrultusunda. Mikrodalga fırın kullanmak gerçekten zararlı mıdır? Bir kase çorbanın 30 saniye içerisinde döne döne nasıl da hızlı bir şekilde ısındığını ilk defa gördüğümüzde çok şaşırmıştık. Bu ışıklar ve garip sesler çıkaran ‘’radyasyonlu’’ cihaz, pratik ve hızlı olmasıyla bizi cezbetse de uzun süre evlerimize giremedi. Mikrodalga fırınlar ile yapılan pratik yemekler de bu gerçeği değiştiremedi. Günümüzde özellikle Amerikalıların çokça kullandığı mikrodalga fırınlar, sağlığa zararlı ve kanserojen olabileceği konusunda birçok tartışmalara yol açtı. Bazı insanlar mikrodalga fırınları çok sevdi, baş tacı yaptı.

Diğer yandan bir o kadar karşıt görüşlü insan da sağlığa zararlı olabilir endişesiyle hiç kullanmadı. Bu konuyu bilimsel yönleriyle ele alıp, sizin için araştırdık. Mikrodalga fırın nasıl çalışır? Mikrodalga fırının içerisinde ‘’Magnetorn’’ adı verilen bir parça bulunur. Bu parça, 60 Hz’lik enerjiyi mikro dalgalara dönüştürür.
Bu dalgaların hedefi ise fırının içerisine koyduğunuz su molekülleridir. Bu mikro dalgalar su moleküllerini titreştirerek yemeğinizi hızlıca ısıtır. Burada önemli olan mikrodalga fırına konulacak yiyeceklerin su içeriyor olmasına dikkat etmek, bazen de su ilave etmektir.
Çünkü mikro dalgalar su içermeyen maddeleri es geçer. Cam kase içerisine koyduğunuz yiyeceğin üzerinden dumanlar çıkarken, kasenin hiç ısınmamış olmasının sebebi budur.
Camda su olmamasından dolayı mikro dalgalar kasenizi etkilemez. Mikrodalga fırınlar kansere yol açar mı? Bu konuda iki farklı görüş var. Mikrodalga fırınların kansere yol açarak sağlığa zararlı olduğunu iddia edenler, mikro dalgaların yiyeceklerdeki besin değerlerini oldukça azalttığını iddia ediyor.
Böylece vücudumuza aldığımız vitaminlerin değeri bozuk veya değişmiş oluyor. Bir diğer önemli nokta da plastik kapları hiçbir şekilde mikrodalga fırınlara koymamak. Yüksek ısı yüzünden plastik maddelerde bulunan BPA açığa çıkıyor ki bu kansere yol açan bir madde. Her ne kadar bazı plastik kaplar mikrodalga fırınlarla uyumlu etiketi taşısa da, bu kapların bile güvenilir olmadığı yaygın görüşler arasında.
 İsviçre’de yapılan klinik bir araştırmaya göre, mikrodalga fırında ısıtılmış/pişmiş süt ürünleri ve sebzeleri tüketen kişilerin kan basıncında ve kalp atışlarında değişimler görülmüş. Bunun sebebi de aslında insan sağlığı üzerinde gözle görülür zararı olmayan, iyonize olmayan radyasyon.
 Mikrodalga fırınlar gerçekten zararlı mı? İngiltere’deki Kanser Araştırmaları Merkezi ise mikrodalga fırınların hiçbir şekilde kansere yol açmadığını savunanlar arasında. Tüketicilerin bu cihazları kullanmadan önce kullanma talimatlarını çok iyi okuduğu ve uyguladığı sürece zarar görmeyeceklerini iddia ediyorlar.
Mikrodalga fırınlardan yayılan radyasyonun insanı etkilemeyecek kadar az olduğu için bir tehlike oluşturmadığını bu yüzden tek yapmak gerekenin kapağı kapalı ve güvenli şekilde çalıştırmak olduğunu söylüyorlar.
 Mikrodalga fırınlardan çok etrafımızda radyasyona maruz kalmamızı sağlayan daha fazla etken var. Bilgisayar ekranları, cep telefonları ve hatta güneş. Siz hangi görüştesiniz veya mikrodalga fırın kullanıyor musunuz bilmiyoruz ama pratikliğiyle mutfak alışkanlıklarımızı değiştirdiği kesin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder