8 Kasım 2016 Salı

Besin Zehirlenmesi Hakkında Herşey...

Öncelikle besin zehirlenmesinin belirtilerinden bahsedelim:


Besin zehirlenmesi, eğer ishal, ateş, kusma var ise besin zehirlenmesini düşünebiliriz. Ama bazı durumlarda bazı bakterilerin neden olduğu kas güçsüzlüğü kas zayıflığı ve felç durumu ile seyredebilir. Bu bağlamda oldukça geniş belirtiler vardır ama belli bakterileri belli etkenleri genellikle kusma ve ishal daha çok görülmektedir besin zehirlenmesinde.Esasen mide üşümesi olarak bilinir halk arasında ancak mide üşütmesi doğru bir tanı değildir. Tabi ki besin zehirlenmesinde olanlar gripte olduğu gibi bakteriler hatta virüslerdir neden olan çoğunlukla. Buna istinaden böyle bir tanı konulmuştur mide üşütmesi diye. Nasıl ki bizler grip oluyorsak midenin de gribi veya üşümesi gibi bir tabir kullanılmıştır.

Şimdi hangi yiyecekler besin zehirlenmesine neden oluyormuş ona bakalım:


En fazla besin zehirlenmesi yumurta ile üretilmiş yiyeceklerdir. Mesela yaş pastanın içinde krema vardır, kremanın içinde de yumurta olduğu için. Uygun şekilde saklanmadığı zaman bozulmalar çok hızlı olmaktadır. Aynı şekilde uygun şekilde saklanmamış dondurma, mayonez, hamburger gibi yiyecekler. Bu yiyeceklerin içerisinde yumurtadan kaynaklı bakteriler nedeniyle besin zehirlenmesine neden olabilmektedir. Bir de tavuk tüketiminde özellikle iş yerleri veya düğün yemeklerinde medyadan da sıkça duyduğumuz tavuk etinden zehirlenme olayları. Tavuk etinin uygun pişirilmemesinden kaynaklı bu zehirlenmeler. Deniz ürünlerinde bizde olmasa da uzak Asya'da Çin'de Japonya'da özellikle yaygındır. Bizde az tüketildiği için daha az rastlansa da deniz ürünleri mahsullerinden zehirlenmeler yaşanmaktadır. Pirinçlerin uygun pişirilmemesi ve uygun saklanmamasından dolayı besin zehirlenmesi karşımıza çıkabilir. Yine bu tip zehirlenmeler uzak Asya ülkelerinden daha düşüktür ülkemizde. Uygun şekilde saklanmamış konserveler yine besin zehirlenmesine neden olan besin kaynaklarıdır.

Besin zehirlenmesi nasıl tedavi edilmelidir?


Bazı besin zehirlenmelerinde hiç tedaviye gerek yoktur. Çünkü bazı besin zehirlenmeleri 12-24 arası kendiliğinden sonlanır. Bunlar genelde erken başlayan ve yine besin grubunun tüketilmesi ile ortaya çıkan şikayetlerdir. Deneyimli hekimler ve konunun uzmanları bunu anlayabilirler, ancak bazı durumlarda antibiyotik kullanılması gerekebilir. Bunlar daha uzun süre olabilirler ve semptom süresini kısaltmak için örneğin beş gün yerine üç gün içerisinde hastalığı sonlandırmak için antibiyotik kullanımı gerekebilir. Daha ağır besin zehirlenmelerinde kişinin mutlaka hastaneye yatırılıp tedavi edilmesi gerekmektedir.

Sağlıklı bir yaşam dileği ile...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder