Ülkemiz Mantar Cenneti
Ülkemiz mantar 🍄 çeşitleri bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden . Bizde bu çeşitleri keşfetmek adına sizler için yazımızı paylaşalım istedik. Aslına bakarsanız mantar deyince kulağa hoş gelse de İşler sanıldığı gibi olmuyor maalesef.
Biyolojik çeşitler açısından bakıldığında dünyanın en kıskandıran coğrafyasında yaşamış olduğumuz kesin. Mesela bütün Avrupa kıtasında 12 bin çeşitte bitkiler varken Anadolu'da bu sayı 10 bin ve ayrıca bu sayının üzerine her gün yenileri eklenmekte.
Mesela kuşlar ve balıklar bakımından da bu durum aynı. Fakat mantar 🍄 konusunda parmak ısırtacak kadar zengin bir ülke Türkiye.. mantar uzmanı jilber'in vermiş olduğu bilgilere göre Avrupa'da olan ve Türkiye'de olmayan mantar yok.👍 Ve buna trüf gibi ekonomik açıdan değeri yüksek mantarlarda dahil. 30 binden fazla mantar çeşidimiz bulunmakta. Ve biz sadece 2500 tanesini tanımlamış durumdayız.
Mantar uzmanının güzel bir sözü "En iyi mantarcı hayatta kalandır. Ve ekliyor." Hayvan yerse bizde yeriz sütü akarsa zehirlidir. Köylü ve yaşlılar bilir gibi ön yargılarla mantar yiyen ölür .. işte bu yüzden zehirlenen çok fazla."
Mantar türünün bilimsel olarak daha bitki mi yada hayvan mı olduğunu çözülmediği için ikisinin arasına konulmuş bir canlı olarak bakılıyor yapılan araştırmalarda. Peki benim güzel yurdumun insanı mantara ne gözle bakıyor?
Mantar bilimcisi şu şekilde bir açıklama yapmış Türkiye'deki insanların mantar ile alakalı düşüncelerine ..
" Aslına bakarsanız var da yok gibi arasında Avrupa'da deli gibi aradığım Sezar mantarını Belgrad Ormanına ilk geldiğim dönemlerde üç yada beş adım atmadan gördüm .
Ben o anda şaşkınlık geçirdim ve önümdeki Sezar mantarına bakıyordum adamın birisi gelerek önünde duran mantarı tekmeledi . " yenmez abi bu " dedi ve gitti.
Orada öylece kalakaldım. Bu mantarın kilosu 120 Euro . Biz mantarda en çok merak ettiğimiz şey hangisi halüsinasyona neden olur ve hangisinin tüketebilir olduğudur. Ben ilk zamanlar yenilmeyenleri araştırıyordum.
Öldüren mantarın panzehiri yok!
Ve İdil Tatari aşçı aynı derecede kötü ilişkinin mutfak içinde geçerli olduğunu ve mantarı tanımadan kötü mantarlarla yemek yapıldığını ifade ediyor. Mesela porciniler tazeliğini yitirdiği zaman yemek yapılması yerine kurutulması daha iyi olur dedi . Peki doğadan toplayıp mantarı nasıl yememiz gerekiyor diye sorulan soruya ise Jilber' sen kısa bir yanıt geliyor. " Öğreneceksiniz. Öğrenmeden doğadan mantar toplayıp tüketmek ölüme ölüm olmasa sürünmeye davetiye çıkartmak gibi birşey. Ve ayrıca öldüren mantarların panzehiri yok 👎
Mantarlı yemek yapmanın püf noktaları:
Makarnası , pilavı , ızgarası, çorbası ve bir çok çeşidi olan mantar Harika bir lezzet.
� Ve sıra mutfakta mantar hazırlamaya ve püf noktalarına
Mantarın içindeki aromasını kaybetmemesi için yıkamamak gerekli. Tek tek havlu kağıt ile silinmesi gerekiyor.
Mantarın süngere benzer pişirme aşamasında içine konulan bütün malzemeleri içine çeker.
Çok iyi bir mantarın aromasını ön plana çıkartmak için ızgarada pişirmek yeterli olacaktır.
Marketten alınan mantarı tereyağı ve sarımsakla pişirerek maydanoz ile sunum yaparak lezzetli hale getirebilirsiniz.
Mantarı sotelediğiniz tavayı çok fazla doldurmamaya gayret ediniz. Bu şekilde ısıyı düşürmeden başarılı bir karamelize yakalanır.
Mantar soteyi genelde et , tavuk , balık yemeklerinin yanında yardımcı yemek olarak servis etmenin yanı sıra salataların hamburger 🍔 ve sandviç içindede kullanabilirsiniz.
Mantar yemekleri kekik 🌿 biberiye gibi baharat ve otları çok sever.
Mantarları düşük ısıda fırında kurutup kavanozlara daha sonrada kullanmak adına saklayabilirsiniz.
Mantarları pişirip dondurucuda saklayabilirsiniz. Fakat altı ay içinde tüketmeniz gerekli..