8 Nisan 2017 Cumartesi

İtalya 'Regl Dönemi İzni' Veren İlk Avrupa Ülkesi

İtalya 'Regl Dönemi İzni' Veren İlk Avrupa Ülkesi Olma Yolunda!


Kısa bir süre sonra ilk Avrupa ilkesi olarak çalışan kadınlara 'Regl Dönemi İzni' veren bir ülke olabilir. İktidarda olan Demokrat Parti olan dört kadın milletvekili yasa tasarısı hazırlayarak 13 Mart'ta meclise sundular. Bilindiği üzere Benzer kanunlar Çin, Japonya ve Güney Kore'nin bazı bölgelerinde var. Eğer yasa kabul edilirse, ilk Avrupa ülkesi olarak İtalya imza atacak.


Hazırlanılan yasa tasarısı kabul edilirse, kadın çalışanlara ücretli menstrüel dönem izni kullanabilecekler. Yasa bir çok yerden olumlu tepkiler alsa da, bazı politikacılar, bilim insanları ve feminist çevreler tarafından da eleştiriliyor. Kadınların cinsiyet ayrımcılığı sayesinde zaten iş hayatınsa bir sıfır başladığını savunan karşıt görüşler. Bu yasa sayesinde daha işlerinin zorlaşacağını ve tercih edilmeyeceğini savunuyorlar.
Ünlü spor markası Nike de dahil olmak üzere birkaç özel şirket, personelleri için menstrüel dönem izinleri sağlıyor.
Bu yasa hakkında, Vice Italya'nın feminist yazarı Miriam Goi ise, "Menstrüasyon hakkındaki tabuları ve önyargıları yıkmaktan ziyade bu tür bir regl dönemi izninin tartışılmasının, kadınların bu dönem boyunca daha duygusal olmasına yönelik stereotiplerin daha güçlenmesine neden olma tehlikesi var" diyerek durumu açıklıyor.

2012 yılında yapılan bir araştırmada (İnsan Kaynakları Dergisi'nde yayınlanan farklı bir araştırma ise) "kadınların regl döngüleri ve kadınların iş yerindeki devamsızlık oranının artmasın arasında hiçbir somut bağlantı" bulamadı.
İlerleyen aylarda yasanın geçme ihtimali yüksek ancak Uzmanlar, halen kadınların menstrüel dönemlerinin bir ekonomik ve çalışma dünyası konusu olup olmadığı hakkında ortak bir fikre varabilmiş değiller.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder