Panik atak nedir? Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
Son yıllarda ismini oldukça fazla duyduğunuz bir psikolojik rahatsızlığı olan panik atak birçok kişinin hayatını olumsuz yönde etkilemektedir. Hastaların en çok yakındığı şey ise çevrenizdeki insanların kendini anlamaması ve rahatsızlıklarının sebeplerini bir türlü anlatılmasıdır. Bugün bir panik atak hastası olarak tedavi süresince yaptığım araştırmaları ve hissettiklerimi sizlerle paylaşacağımız.
Öncelikle panik atağın tanımını kısaca yapalım. Panik atak endişeyle başlayan kısa süreli nöbetlerdir. İlk 10 dakikada şiddeti oldukça fazladır. Nöbetler 10 dakika içerisinde yavaş yavaş azalır. Ataklar hastayı öyle rahatsız eder ki ataklarına geçirebilecekleri yerlerden kimi zaman kaçarlar kimi zamanda toplu araçlara ve kalabalık yerlere gitmek istemezler. Panik atak hastaları toplum içine girmek istemedikleri gibi yalnız kalmaktan da oldukça korkarlar. Panik atak sırasında yalnız olmak en büyük korkularıdır. Panik atak sırasında kişi kendini kalp krizi geçiyormuş gibi hissedebilir yada kısmi felç geçiriyormuş hissine kapılabilir. Günümüzde yapılan araştırmalara göre kalp krizi şikayeti ile acil servise başvuranların yüzde yirmisi panik atak hastasıdır. Tabii ki kalp şikayeti ile yapılan başvuruların panik atak olup olmadığı veya kalp hastası olduğu ancak yapılan tetkikler sonucunda belli olmaktadır. Aslına bakarsanız her insan ömründe özellikle sıkıntılı zamanlarında en az iki kere panik atak tarzı bir problem yaşamaktadır. Fakat bu yaşanılan krizlerin sıklığı ve sonrasında oluşan durumlar panik atak teşhisi için yeterlidir.
Panik atak belirtileri:
1-Aşırı terleme
2-Nefes almada zorluk çekme, nefes alamamak
3-Ellerde titreme
4-Baş dönmesi
5-Ellerde ve parmak uçlarında karıncalanma
6-Göğüs bölgesinde sıkışma hissi
sürekli ölümü düşünmek ölüm korkusu
7-Nabız yükselmesi
8-Boğulma hissi
Panik atağın nedenleri:
Kişilerin hayatında yaşadıkları büyük travmalar, evlilik, boşanma, çocuk sahibi olma ve benzeri büyük değişiklikler panik atağı neden olabilecek sebeplerledir. Bu saydıklarımız ruhsal sebeplerdir. Bir de vücudun verdiği tepkiler vardır onlarda özetlemek gerekirsek
1.Kahve tüketimi narkotik uyarıcılar panik atak krizlerine neden olabilir .
2. Tiroit bezlerinin hızlı çalışması ile Tiroit hormonu yükselmesi Sonucu da panik atağı tetikler.
3. Düşük kan şekeri yani hipoglisemi yine panik atağı tetikleyen faktörlerdir.
4. Kalp kapakçıklarında sorunlar
Panik Atak Tedavisi:
Panik atak tedavisinde hem terapi hem de ilaç tedavisi birlikte kullanılır.
Antidepresan ve sakinleştirici türü ilaçlar ile panik atak kırizleri minimuma azaltılır. Bu hastalığı geçirmiş biri olarak sizlere tavsiyem stresinizi kontrol altında tutmayı öğrenmenizdir. Atak sırasında krizlerin geçici olduğunu ve kısa sürede geçeceğini aklınızdan çıkarmayın. Ayrıca hayatınızdan kafeinli içecekleri uzak tutun uzak duruyorsanız da en aza indirin. En önemlisi de hayatımızda olumsuz negatif duyguları biran önce çıkartın. Evet, sevgili takipçilerim sağlıklı ve huzurlu bir ömür geçirmeni ve bu tarz hayatı zindana çevirecek hastalıklara yakalanmamanız dileğiyle Şimdilik hoşçakalın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder