22 Şubat 2018 Perşembe

Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi


  • Merhaba yeni bir günden yeni bir tarifle sizlerle beraberiz . Bugün yine o müthiş lezzetli güzel ülkemizin güzel yöresi olan Antebin kuru patlıcan ve biber dolması tarifini paylaşacağım . Başlayalım mı ne dersiniz?  Hadi kolay gelsin hanımlar




Dolmamız içim püf noktalar

Acıyı sevenler dolma harcına isot ve daha fazla pul biber ekleyebilirler. Ekşi sevenler nar ekşisinin miktarını arttırabilirler. Antep'te kuru dolma bıçak kıymasından yapılmaktadır eğer kasabınız bu konuda tecrübeli ise kasabınızdan bıçak kıyması yapmasını isteyiniz. İç harcı bir gece öncesinden hazırlar iseniz emin olun bütün baharatını ve yağını kıyma ile karışmasını sağlayacak ve dolmanıza dahada lezzet katacaksınızdır.



Antep Usulü Kuru Dolma Tarifinin Malzeme Listesi



  • 13 adet kuru patlıcan

  • 13 adet kuru biber

  • 250 gram az yağlı kıyma

  • Bir adet büyük boy kuru soğan

  • 4 diş sarımsak

  • Bir buçuk su bardağı pirinç

  • Üç yemek kaşığı biber salçası ( normal salça olmasa iyi olur)

  • Bir buçuk yemek kaşığı sumak ekşisi

  • Karabiber, pul biber, tuz


Kuru dolmamızın sosu için gerekli malzemeler

  • Bir buçuk yemek kaşığı biber salçası

  • Bir buçuk tatlı kaşığı sumak ekşisi yada limon suyu

  • Beş yemek kaşığı sıvı yağ

  • Bir litreden biraz fazla su ve tuz


kuru dolma tarifi

Antep Usulü Kuru Dolma Tarifi


Kurularımızın iplerini çıkartıp kaynamakta olan suyumuza salıyoruz ve iyice kaynatıyoruz. Fakat biberler ayrı tencerede patlıcanlar ayrı tencerede olmak şartı ile
Patlıcanlarımız ne yumuşak ne sert olacak orta kararda olacak . Kurularımız kaynadıktan sonra bir süzgeç yardımı ile iyice süzüp soğuk suya tutuyoruz. Böylece işlemi tamamlıyoruz.



Dolmamızın iç harcı için gerekli malzemeler

İlk önce yıkadığımız ve ısaladığımız pirinçlerimizi iyice süzüyoruz
Soğan ve sarımsaklarımızı küçük küçük doğruyoruz(Rendeleme işlemi kesinlikle olmayacak)
Pirinç kıyma salçayı ve bütün iç malzemelerimizi baharatlarıyla birlikte yoğurup iç harç elde ediyoruz ( kıvamının iyi olması için çok iyi yoğrulması lazım )
Haşladığımız kuru biberi ve patlıcanları yarısına kadar doldurup ağız kısımlarını elimizle resimdede göründüğü gibi bastırıp ağız kısımlarını sıkıca kapatıyoruz .( iç harcı yarısına kadar dolduralım yoksa harcımız pişerken taşacaktır) Ve tencerede yukarı bakacak şekilde değilde tabana sıralı bir şekilde dizelim.



Dolmamızın sosunun hazırlanışı..

Sos tavamıza zeytinyağını ve salçamızı alıp iyice kavuralım, içesine tuzumuzu sumak ekşimizide ilave edip suyunuzda ekleyelim ve iyice özleşene kadar kaynatalım.

Kuru dolmamızın pişirilişi...

Tencereye ağızları bir üstündekine gelecek şekilde dizdiğimiz dolmalarımızın üzerine kaynattığımız sosumuzu ilave edip pişirmeye alıyoruz .


Dolmalarımız kaynayana kadar yüksek Ateş'te kaynadıktan sonra ise kısık ateşte pişiriyoruz .



Piştiğinden emin olduğumuz kurularımızı sunum tabağına alıp isteğe göre sarımsaklı yoğurt ile servis yapabiliriz .

Afiyet olsun.

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder