23 Mart 2021 Salı

Malatya Usulü Lahana Sarması Tarifi



Lahana sarması sarma tariflerinin arasında en lezzetli olanıdır bana göre. Bizim evde asma yaprağından daha çok lahana ile sarılan yapılırdı çocukluğumda. Rahmetli annem, o güzel elleri ile oturur, saatlerce sarardı bıkıp usanmadan. Çok çalışkan bir kadındı, hiç boş durmazdı, 86 yaşında kaybettik, son günlerine kadar hep verimli olmuştur. Oturduğunda bile elinden el işi düşmez, tüm aileye koca koca kilim denecek ebatta paspaslar örerdi. Hal böyle olunca, ben ve kızımda ona benzedik hiper aktif derecesinde aktif insanlarız. Annemden öğrendiğim Malatya Usulü Lahana Sarmasının malzeme listesi ve tarifine geçmeden önce püf noktalarına değinmek isterim. Lahanalarını haşlarken fazla haşlamamaya özen göstermeliyiz, bir tarafını bir kaç dakika diğer tarafını da bir kaç dakika haşlamanız yeterli gelecektir. Bir arkadaşım, haşladıktan sonra dondurucuda bekletiyormuş, kullanacağı zaman akşamdan çıkarıp açılmasını bekliyormuş. Bu şekilde sarması daha kolay oluyormuş, tıpkı baklava yufkası gibi düz oluyormuş ve ayrıca çok dayanıklı oluyormuş.

Malatya Usulü Lahana Sarmasının Malzeme Listesi

Kıyma, yarım kilo (çok ince kıyılmış satır kıyma kullanabilirsiniz)
1 adet kuru soğan
Yarım kilogram kıyma (dolmalık)
340 gram (2 su bardağı) pilavlık bulgur
Tereyağ 1 yemek kaşığı
Tuz
Karabiber
Lahana (1 tane)
Ilık su (yoğururken kullanmak için)

Sos malzemeleri:

Domates salçası (1 yemek kaşığı)
Biber salçası (1 yemek kaşığı)
Zeytinyağı
Tercihe bağlı olarak:
Tencerenin dibine dilerseniz, kaburga. Bu kaburgalar sarmaya lezzet verecektir.
Yine arzu ederseniz, çok az bir miktar kuyruk yağı ekleyebilirsiniz.

Malatya Usulü Lahana Sarması Tarifi

Önce lahanayı haşlayalım, lahananın boyutuna göre ikiye ayırabilirsiniz. Veya yaprak yaprak ayırabilirsiniz. Lahanalarını haşlarken fazla haşlamamaya özen göstermeliyiz, bir tarafını bir kaç dakika diğer tarafını da bir kaç dakika haşlamanız yeterli gelecektir. Daha sonra soğuk suya alalım lahanaları.
Soğanı çok ince doğrayalım karıştırma kabına alalım, kıymayı ve tüm iç malzemeleri ilave edelim azar azar su ekleyip yoğuralım.
Lahana yapraklarının arasında bulunan kalın damar kısmını ayıralım. Lahana yaprağının büyüklüğüne göre bölelim, orta büyüklükte yaprağa iç harçtan koyalım ve rulo şeklinde saralım. Annem bu aşamada elinde sıkar öyle tencereye dizerdi, tüm lahanaları bu şekilde saralım ve tencerenin alt kısmına önce kaburgaları daha sonra üzerine bir yaprak serip sardığınız lahanaları dizin.
Bir kapta yağ ile salçaları soteleyin, hazırladığınız sosu dökelim ve uygun bir kapakla sarmaları kapatmış olmamız gerekiyor. Suyunu ilave edin, koyacağınız su dolmaların üzerini biraz geçecek şekilde olmalı. Önce harlı ateşte, kaynamaya başlayınca kısık ateşte pişirin. Servise sunarken üzerine yoğurt dökerek servis edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder