24 Mart 2021 Çarşamba

Sizce Makyaj 💄 Yapan Kadınlarla Yapmayanları Ayıran Şeyler Neler?



Eğlenceli ve bilime oturtulmuş bir makale.
Günlük yaşamda makyaj yapmanın toplum içindeki değeri fazlasıyla değişken makyaj insanın en sade haliyle kendisini olduğundan farklı şekilde gösterme eylemidir.
Pekala makyaj yapan ve yapmayan kadınların arasındaki ayırım nedir?
Bilim dünyasının tespitlerine şaşıracak kadar ilginç .. Japonya'nın ünlü bilim adamlarından olan Dr. Ken Mogi ünlü kozmetik firması ile ortak araştırmasıyla çok tuhaf ve ilginç tartışmanın fitilini ateşlemiş oldu. 2014 yılında yayınlanmış olan. Araştırmanın sonuçlarına göre makyajın kadınlar üzerinde ve beyninde karma karışık işlemler yaratması bir gerçek . Şu şekilde ki resimlerimiz de makyajsız bir kadın ile aynada yansımasına bakmış olduğunu görüyoruz.
Bu demek ki beynin " kendini ödüllendirmelisin " mesajını verdiği. Bu şekilde beynin bu bölümü harekete geçmiş oluyor. Caudate Nucleus ismi verilen beynimizin bu kısmı kadınların beklentilerinin oluşmasına yol açmakta. Bu beklentilerin sonu ise kısa bir süre sonra eyleme geçmeye yerini bırakıyor. Ardından ise yerini hırs duygusu alıyor. Bu geçiş evresinde kadınların kendisini makyaj yapmaya ikna etmesine bir süreç olarak değerlendiriliyor. Diğer resimde ise kadının aynaya baktığında beyninde oluşan aktiveleri göreceksiniz. Dr. Mogi raporlarını bir kademe öteye taşıyor ve başka insanların makyajlı ve makyajsız kadına bakış açılarındaki ne şekilde tepkiler verdiklerini inceliyor. Her zaman makyajlı kadınlar çevredeki insanlar tarafından daha çok seviliyorlar. Bunun nedeni güzel göründükleri için değil toplumdaki yerleşen önyargı sebebinden dolayı makyajlı kadın iletişime açık görüşlü görünüyor.
Bu da insanda hakim bir kanıya varılmış. Makyaj yapan bir kadının kendisi için makyaj yaptığı değil çevre için başkaları için yaptığı görüşleri yerleşmiştir kafaya ve bu sebepten dolayı makyaj yapmayan kadının iletişim için kapalı olduğu düşünülüyor.
 Peki bu düşünce be kadar doğrudur ? Bangor ve Aberdeen üniversitesinde ortak şekilde yapılan bir çalışma yürütüldü. Dr. Mogi nin yaptığı tezini masaya yatırdırlar. 44 tane kadın deneğine ihtiyaçları olan bütün makyaj malzemeleri verildi ve gece dışarı çıkarken yapılabilecek makyajı yapmaları istendi. Kadınların hem makyajlı hemde makyajsız pozları çekildi . Ve kadınların bu pozları daha önce bu kadınlarla hiç tanışmamış erkeklere verildi. Sonuç çok net ve ilginç şekilde Dr. Mogiyi hakkı çıkarttı.
 Bunun ardından ikinci bir test yapıldı . Üç tane ayrı şekilde kadınların az makyajlı az makyajsız vede çok makyajlı pozları hem erkeklere hemde kadınlara sunuldu. Öncelik erkekler kadınlara oranla fazla makyajsız kadınları tercih ettiği ve kadın ve erkek grubunun da az makyajlı kadınları tercih ettikleri ortaya çıkartıldı.
 Anlaşılan Dr. Mogi haklı çıkmış oldu ancak çok fazla makyajlı kadın çok tercih edilen kadın olmak anlamını taşımıyordu. Dr. Ken Mogi' ye göre kadının beyni makyajsız haline katlanabilmek için dopamin salgılamak zorunda kalıyor. Anlayacağınız kadın mutluluk hormonlarına gereksinim duyuyor.
Bir kadın makyaj yapıyorsa beynin salgılamış olduğu dopamin yeterli olmuyor. Ayrıca bu durum kendisiyle barışık olmayan kişilerdede görülen bir durum. Kanebo kozmetik araştırmacılarından Keishi Saruwatari açıklamasında makyaj yapmayan kadınlardan korkun diyor. Çok ilginç... Diğer yandan bilimsel çalışma ve araştırmalara göre makyaj yapmayan hallerini gördüğünde bu durum ile baş edebilen kadınların beyinleri fazlasıyla farklı şekillerde açılımlar yapabiliyor. Araştırmacılara göre işte olsun sporda olsun yada herhangi bir alanda karşı rakibiniz makyaj yapmamış bir kadınsa eğer biliniz ki o kadın hedefine kilitlenmiş bir kaplan gibidir. Anlaşıldığı gibi bir anlamda özgür bırakılmıştır. Beynini kendisi ile alakalı kaygılardan arındırmış olduğundan farklı şekillerde açılımlar yapabilir. Ne desek şimdi bilemedim çevremizde görüyoruz her gün suratını makyaj bombardımına tutarak ofisine okuluna sokaklarda görüyoruz kadınlarımızı. Birde bakıyoruz ki yüzünü boya ile dolduran kadın birden en şade haliyle toplum içine çıkmaya başlıyor. Korkmak mı lazım şimdi o kadından yorumu size bırakıyoruz .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder