12 Temmuz 2016 Salı

Panik atak hastalığına yatkınlığımız ne kadar?

Panik atak hastalığına yatkınlığımız ne kadar?


Kuralcı, mükemmeliyetçi bir yapınız varsa, bir tik daha yakınsınız bu rahatsızlığa. Önce panik bozukluk nedir? Sorusuna cevap verelim, panik bozukluk birdenbire ortaya çıkan, kaygı, içsel sıkıntıdır. Öyle ki kişiyi adeta kendinden ayırır. Aslında bu bir uyarıdır kişiye, sana der ki: ‘kendin ile buluş"
Bizi panik atak geçirmeye iten nedenler arasında gelecek korkusu ve öz güven duygusu az gelişmiş kişileri biraz daha zorlar. Yapılan bir araştırmada ailede panik atak geçiren kişilerin %80 geçirme olasılığı daha fazladır.
Peki bu çağın hastalığı olan, panik ataktan önce hangi belirtiler olur?
Öncesi, terleme, nefes alamıyormuş gibi bir duygu, kalp çarpıntısı ve o anı yaşayan kişilerce ölüm korkusu deneyimi.
panik atak

Peki atak sırasında ne yapmalıyız?


Panik atak nöbetleri ilk kez başımıza geliyorsa engellenemez. Çünkü o sırada ne yaşadığımızı ne olduğunu bilmiyoruz. Ve yaşanan olayın galeyanına kapılıp kalp krizi geçirdiğinizi boğulacağımızı nefessiz kalacağınızı, çıldıracağınızı öleceğinizi aklınızı kaybedeceğinizi ve benzeri bir takım şeyleri hissedersiniz. Zaten insanlar ilk kez panik atak geçirdiklerinde genelde soluğu acil servislerde alırlar, ama bir iki kez bunu yaşadıktan sonra bu belirtileri tanımaya başladıktan sonra hastaların bir çoğu atağı engelleyebilirler. Bir takım egzersizler yapılabilir özellikle panik atak ortaya vücut bir takım fiziksel tepkiler göstermeye başlar ve bunlar asıl panik atağı tetikler. Kalbinizin çarpmasına engel olmazsınız yada midenizde ki bir takım kaynamalara burulmalara engel olmazsınız. Elinizin kolunuzun ayaklarınızın uyuşmasına engel olmazsınız. Ama vücudunuzda kontrol edebileceğiniz tek bir şey vardır soluğunuz o nedenle nefes egzersizleri ve kas egzersizleri yani kaslarınızı sıkıp gevşeterek yaptığınız bir takım egzersizler panik atakları durdurmak ve bunları denetlemek yada artışını engellemek için elinizdeki en büyük silahlardır. Panik atak geçiren kişilere soluklarını düzgün kullanmayı öğreterek bu nöbetleri durdurmayı başarıyor uzmanlar ve oldukça da başarılı oluyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder