12 Temmuz 2016 Salı

Zika virüsü, hakkında çarpıcı gerçekler.

Zika virüsü, hakkında çarpıcı gerçekler.


Bu virüs Amerika'da 2016'da ortaya çıktı ve büyük salgınlara neden oldu. Bu virüs esasen 1947 yılında Afrika'da, görülmüştür.
Zika virüsü gribe benzemesi ile dikkat çeker, belirtileri kas ve eklem ağrısı, halsizlik ve yüksek ateş yaparak seyir eder.
Eb büyük zararı çocuk bekleyen kadınlara verir eğer anne zika virüsü enfeksiyonu geçiriyorsa doğacak bebeğin, küçük beyin, küçük kafatasına sahip olma riski büyüktür. Bu nedenle hamile annelerin çok dikkat etmesi gerekmektedir.
Zika virüsü, hakkında

Zika virüsü kişiden kişiye nasıl geçer?


Zika virüsünü sivrisinekler bulaştırır, ama ülkemizde bu sineklerin varlığı çok az sadece belli bölgelerde var bu sineklerden. Daha çok Latin Amerika ve Afrika ülkelerine Seyehat eden kişilere bulaştığı görülmüştür daha ziyade. Sadece Aedes Aegypti türü sivrisineklerden geçtiği gözlenmiştir, cinsel ilişki ile geçmediği kanıtlanmıştır. Salgın bölgeleri olarak, Latin Amerika, Afrika ülkeleri, Küba ve Güney Amerika bölgeleridir.

Peki Nasıl Korunmalıyız?


Aşısının olmadığını biliyoruz henüz, çok ciddi çalışmalar var ama henüz aşısını yapamadı bilim adamları. Burada bize düşen sadece bu sivrisineklerden korunmak olacaktır. Eğer salgın bölgelerine gitmek durumundaysanız, cildinizde acık olan her bölgeye sivrisinek kovucular sürülmeli önlem olarak. Kıyafetlerinizde daha kapalı olanları tercih etmenizde bir önlem olacaktır. Özellikle çok gerekmedikce hamile kadınların o bölgelere seyahat etmemesi önerilir.

Bir dip notla konuyu bağlamak isteriz, bilindiği üzere 2016 Olimpiyat Oyunları Brezilya'da olacaktı. Sadece salgın nedeni ile başka bir bölgeye kaydırma söz konusu olmuştur. Belki bu örnek sizin için ne kadar önemli bir sağlık sorunu ile baş başa olduğunuzu anlatmıştır. Sağlıklı günler dileriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder