1 Eylül 2016 Perşembe

Hamilelerde Migren Sıkıntısı Nasıl giderilir?

Hamilelerde migren sıkıntısı Nasıl giderilir


Birçok hamilenin yaşadığı sıkıntılardan biridir migren ağrısı bazen çok çekilmez hale gelir. Yapılan birçok araştırmalara göre yürüyüşün migren ağrısının ilacı olduğu saptanmıştır. İlaç kadar etkisi olduğu gösteriyor hamile kadınların migren ataklarında ağrıya karşı yürümeleri tavsiye ediliyor.
Baş ağrıları genelde hamile kadınların gebeliklerinin ilk üç ayından sonra düzelmeye başlıyor çok az sayıdaki gebelerde ise ataklar gittikçe kötüleşiyor hatta ve hatta bazı gebeler ilk ataklarını hamile kalmasıyla yaşayabiliyor.

hamilelikte baş ağrısı

Bol bol istirahat edin

Hamilelerin kullanmaları gereken ilaçların sayısı kısıtlı olduğu için hamillerin tedaviden çok migrenden korunabilmek için tedbir almaları gerekir . Kadınlar gebe kalmadan migren ataklarına karşı yaşamını modifiye etmelidir.
Yapacaklarının arasında gebenin ilk şey migren ağrıları için bir günlük tutmasıdır. Tuttuğunuz günlük migreni neyin nasıl tetiklediği konusunda size yardım etmesidir. Ve en önemlisi tutulan günlüğün hekiminiz ile birlikte gözden geçirirken migrenle mücadele etmenizde size ve hekiminize bilimsel taktik vermesini sağlayacaktır.
Migren için tutulan günlük ayrıca başınızın ağrımadan önce neler tükettiğinizi nerede bulunduğunuzu ve sizin nelerle meşgul olduğunuzu size hatırlatmakta yardımcı olur.
Stres günlük yaşamınızdaki yorgunluk uykudaki düzensizlik öğünlerde atlamak su içmemek parlayan ışıklar ses gürültü havanın kirli olması hava basıncı değişimleri migren atağı yaşamanızda tetikleyici sebeplerdir.
Ağrınız çok hafiften başladıysa hemen karanlık ve ses olmayan bir odada istirahat ediniz .
Uyumanız sizin için çok iyi olacaktır nedeni ise çok sayıdaki migren atakları uyku ile son buluyor. Bir bardak kahve tüketmek ve paracetamol içeren ilaç alması migren atağının önüne geçebilir.
Yine yapılan araştırmalara göre migren Ağrı'sına egzersizinde iyi geldiği açıklandı fakat tavsiye edilen egzersizler ağır ve zor alan sporlar değildir. Mesela yüzmek yürüyüş yapmak bisiklete binmek en ideal olanlarıdır. Ama gebe bir kadının yapabileceği en iyi aktive yürüyüştür her gün yarım saat yürüyüş migrene iyi geliyor.

Regl dönemlerinde baş ağrıları yaşayan gebelerin gebelikte düzelme olasılığı çok fazladır .
Migren atağına yoga ve akupunkturun etkisi gebelikte ve emzirme dönemlerinde migren atağından korunma alternatifi ve tedavi şekilleri vardır tedavi şekillerinin bir çoğu Uzakdoğu kökenlidir. Sıkça uygulanmakta olan yöntem bitkisel tedavi ve akupunktur masaj ve yogadır.batı ülkelerin en sık kullandığı akupunktur tedavi yöntemi olarak bilinir.
çünkü üzerinde çok bilimsel çalışma yapılmıştır. Çalışmaların sonucunda; akupunkturun migren ve gerilim-tipi baş ağrısında etkili olduğu ileri sürülmektedir.
Yogada migren atağında etkili tedavi şekildir ve bu konuda birçok araştırmalar vardır. Yoga paket proğramı olarak düşünmek gerekir içerisinde meditasyon ve fiziksek tedaviyi içerir. Süt veren annenin migren ağrıları geçiyor

Emziren annenin bebeğinin gelişimi için ve annenin meme kanserinden korunması için çok iyidir emzirmenin migren ataklarını yaşayan hastalar için iyileşme için etken olduğu söyleniyor.
Anne doğumdan sonra bebeğine süt veriyor emziriyor ise menstruel döngü baskılanmış oluyor ve östrojen sürekli düşük seviyelere iner ve dalgalanmalar yaşanmaz. Büyük ihtimalle baş ağrılarınından korunmasını sağlayan östrojen seviyesidir. Araştırmakta göre emzirmeyen kadınlarda hemen hemen% 100 de migren atakları yeniden tetikliyor emziren kadınlarda ise bu oran % 43 lere kadar iniyor.

hamilelikte baş ağrısı-

Bitkiseller düşüğe neden olabilir


Neticesinde migren ataklarına iyi geldiği bilinen bitkiler olduğu söylenir fakat gebelikte bitkileri zararsız olduğunu düşünmemek gerekmektedir.

Bitkilerde etkin olan kısımlar kimyasal yapıya dayanır mesela feverfew denilen bitkinin baş ağrılarına iyi geldiği araştırmalara göre onaylanmıştır ayrıca bu bitki ateş gibi ve artrit gibi hastalıklardada uzun yıllardır kullanılmaktadır. Fakat bu bitkiyi kadınlara düşük yapmaları için kullanıldığı da bilinir. İste bu yüzden geveler bitkisel tedaviyi tamamen zararsız diye düşünmemeleri gerekir ve bir tedavi şekli olarak kullanılmamalı.

 

Paracetamol içeren ilaçlar zararsızdır


Gebelik döneminde güven içinde kullanabilecek ilaçların sadece paracetamol ile sınırlı olmasının sebebi diğer ilaçların bebeğe vereceği Zarar değil diğer ilaçların bebek için zararlı olup olamadığının bilinmemesidir. Ve nitekim dokuz ayını dolduran gebelerin üçer dönemlerine ayrıldığında her üçer ay için kullanılmayan ilaçlar vardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder