1 Eylül 2016 Perşembe

Pakistan'da Kadın Olmak, Çok Zor.

Pakistan'da Kadın Olmak, Çok Zor.


Pakistanlı kadınların acı yaşamı (Asitle yakma , toplu şekilde cinsel saldırı)
Pakistan cinsiyet yönünden eşitsizliklerin olduğu en yaygın ikinci Ülkeler arasında. Hemen hemen neredeyse her kadının hayatı boyunca cinsiyetinden dolayı ayrıma yada korkulara maruz kalıyor. Dünya Sağlık Örgütünün araştırmalarına ve açıklamalarına göre kadınların en azami beşte birinin yaşamlarının bir dönemlerinde cinsel yada fiziksel tacize maruz kaldıklarını tahmin ediyor.
Cinsiyete dayalı şiddetler kadınlarda hem duygusal bakımdan hemde fiziksel açıdan sağlıklarını etkiliyor ve beynen geniş derecede değişiklikler yaratıyor.
pakistanda kadın olmak

Pakistan'da kadınların yarısından fazlası yapılan bir araştırmaya göre cinsiyet ayrım en çok yaşanan 145 ülkenin içinde 2. sırada yer almıştır. Katı din kuralları, ailevi ve kabileci kurallarla yönetiliyor olması ülkesindeki kadınlarım kötü koşullarda yaşamasına yansıtıyor..
pakistanda kadın olmak-1

Ülkede asitle yakılma toplu halde tecavüz ve cinsel saldırılar


Pakistan'daki kadın haklarının ihlal olmasına en çok sebep olan olaylardan birisi cinsiyet temelli şiddete maruz kalmalarıdır. İnsan Hakları Bakanlığının açıklamalarına göre ve resmi olan rakamlara göre 2012 ocak ve 15 eylül 2015 yılları arasında Pakistan'da 8, 648 insan hakları ihlali ile alakalı ihbarda bulunuldu.
Ve ihbarların arasında 90 tane asitle yakılma olayı, 482 aile içinde şiddet, 861 namus cinayeti, 344 toplu şekilde tecavüz ve 267 cinsel saldırı ( taciz) ve 535 kadına şiddet olayları var. Tecavüze Karşı Savaşın haziran ayının 2015 'de yayınlanan raporunda 2014 yılında ülkede her gün 4 kadın tecavüze uğradığı ve bu rakamın 201 deki rakamlardan % 49 dahada fazla olduğunu açıkladı.
pakistanda kadın olmak-
Ülkede yaygınlaşan kadına yönelik suç kategorilerinde cinayet, kaçırma tecavüz ve toplu tecavüz var namus için işlenen cinayetler ve intihar girişimleri belirtilen raporların arasında yer alıyor. Pakistan'da yaygınlaşan daha başka şiddet türlerine var . Bunlar Kuran'la , berdel, başlık parası, intikam alma karşılığında evlilik zina yapıldığı gerekçesiyle namus adı altında işlenen cinayetler asitle yakılma çeyiz ile alakalı şiddet bulunuyor.
pakistanda kadın olmak-2
Ülkede cinsiyet temelli şiddet aslında çok fazla sorun durumun ciddiyetini verilen verilerden anlayabilirsiniz. Pakistan'da ayrımcılığın ve şiddetin yasak olmasından dolayı toplumsal bir sorun haline gelmiştir.
Yasal çerçeve ne yazık ki kadınlar için yeterli ve destekleyici değil kadınlara nefes bile alacak bir alan olmadığından dolayı kadınlar için yaşam dahada zor hale geliyor. Ayrıca bu yaşadıkları şiddetten kurtulmanın zor olduğunun farkındalar
Ne toplumdan ne de hükumetten yeterli desteği görmüyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder