6 Eylül 2016 Salı

Sen Nasıl bir illetsin (KANSER)

Sen Nasıl bir illetsin (KANSER)


Bugünkü yazımız kanser Hakkı'nda fakat yazının en önemli noktası çocuklarda kanser

Çocuklarda çok sık görünen maalesef ki ölüm nedenlerin arasında ikinci sırada yer almakta olan kanser hastalığının belirtileri bir çok çocuk hastalıklarında kendini gösterebiliyor. Erken teşhis ve tedavi edilmesini engellediği. İçin bulgular konusunda çok dikkat edilmesi gerekiyor.

kanser ve çocuk

Kanser tümöründe erken teşhis önemli

Çocuklarda sık görünen kanser hastalığı sırasıyla lösemi , beyin tümörü, böbrek ve böbrek bezi tümörü, lenfomalar , yumuşak doku tümörü, kemik tümörü, bazı organlardaki tümörler, ve göz tümörüdür.

Günümüzde ve toplumda lösemi ile ilgili farkındalık üst seviyelerde iken bütün çocukluk çağındaki tümörler % 75 oluşturan solid tümörü ve lenfomalar da farkındalık daha alt düşük seviyededir. Ve ayrıca bu tümörlerde erken teşhis çok önemlidir. Bu yüzden toplumdaki farkındalığı artırmak gerekir.

kanser ve çocuk-1

Önemli belirtilere dikkat ediniz

Küçük yaşta görülen kanserler uyarıcı nitelikte belirtilerle karşılaştığınızda hemen bir doktora başvurunuz. Çocuklardaki 8 uyarıcı belirtiler şu şekilde...

1- Vücuttaki oluşan çürüklerin çok kolay meydana gelmesi ve diş etlerinin burun ciltte tekrarlanan kanama görülmesi
2- Nedenin tespit edilemediği yorgunluk halsiz ve bitkinlik
3- Şiddetli baş ağrıları ve baş ağrısına mide bulantısı olmadan sabahları istiğfarın eşlik etmesi
4- Nedeni bilinmeyen ve uzun süren yüksek ateş
5- Diyet yapmadan altı ayda % 10 dan yada fazla kilo kaybı
6- Boyunda karın yada vücudun bir yerinde şişliklerin meydana gelmesi
7- Kemik ve eklem ağrılarının uzun süreli olması
8-Özellikle Bebek ve çocuklarda ( lökokori ) diye söylenen kedigözü görüntüsünün meydana çıkması .

Günlük hayatta bebeklerin hemen hemen her anının fotoğraflandığını dikkate alırsak göz tümörü retinoblastomun erken teşhisi daha da kolay olur. Çocuğunuzun fotoğraflarında göz bebekleri beyaz renk ise bu durum kesinlikle önemsenmeli ve mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Dikkat edilmesi gereken noktalardan biriside çocuklarda görülen semptom ve bulguların çocuklarda sıkça görülen çocukluk çağı hastalıklar belirtileri ile karıştırılmamasıdır .

Mesela boynunda bezelerin meydana çıkması genelde üst solunum enfeksiyonu belirtisi olabilir. Fakat gerekli bir süre zarfında geçmiyor ve aldığı antibiyotiğe yanıt vermiyorsa lösemi tiroit kanseri yumuşak doku tümörüne işaret gösterebilir. Ateşli hastalıklarda da genelde çocuklarda enfeksiyona bağlı olabilirken seyrine göre ewing sarkomu lösemi ve bazı tümörlerden meydana gelebilir.

kanser ve çocuk-2

Baş ağrısına ve karın ağrısına dikkat edilmeli

Çocukluk kanserlerinin sık şekilde görülen nedenlerinden birisi ise baş ağrısıdır. Tekrarı olan sabah yatarken ortaya çıkan ve şiddeti artan ve uyku halinde iken uykunuzdan bile uyandırabilen baş ağrıları tümör bulgusuna işaret edebilir.

Ve karında şişme ile birlikte seyreden ağrı küçük yada büyük tuvalete çıktığınızda yapmakta zorlanma kanamalı idrar karın cildinin üzerinde damarların belli olması çocuğun yaşına göre karın içindeki tümörün işaretçisi olabilir. Çocuklarınızı banyodayken ve kıyafet giydirirken karnının şişliğini gözlenmeli ve karnına dokunup elinize bir sertlik gelirse hemen bir doktora başvurunuz.

kanser ve çocuk-

Hemen bir çocuk onkoloğuna başvurun

Çocuklarda kanser bulguları çoğu çocukluk dönemi hastalıklarında da görülebilir. Kaygı duymadan sakin bir şekilde yaklaşılmalı. Fakat farklı şekilde seyri değişirse hastalık hemen bir çocuk onkoluğuna başvurulmalıdır.

Kanserin erken tanıya varılması daha kısa dönemde ve başarı ile sonuçlanmaktadır . Çocukluk çağı kanserleri tanıya varıldığı andan itibaren aile içinde uzun soluklu bir sürece girilmesi demektir. Hastalık sürecinde tam teşekküllü bir onkoloji hastanesinde tecrübeli doktorlar psikologlar sosyal gelişin uzmanları ile çalışılması sayesinde daha iyi daha başarılı daha kolay şekilde yönetilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder