8 Aralık 2016 Perşembe

Ispanaklı Ekşili köfte (Malatya)



Malatya değince aklımıza köfteli yemekler gelir, yiyenler bilir kiraz yaprağı köftesi nefis bir lezzettir. Önümüzdeki günlerde onu da vereceğim. Yine Kayısı,ayva gibi meyvelerin yaprağını köfteye sarar yöre halkı. Nar ekşisinden ziyade erik ekşisi kullanılır Malatya'da.

Ispanaklı Ekşili köfte (Malatya)

Malzemeler:

Köftesi İçin:

İnce bulgur (2 su bardağı)
Ilık su, bulguru ıslatmak için  (1,5 su bardağı)
Un  (6 yemek kaşığı)
Karabiber, tuz
1 kase su (Elinizi ıslatmak için)

Diğer Malzemeler

Yarım kilo ıspanak
Yeşil mercimek (1 su bardağı)
Salça (1 yemek kaşığı)
Kuru soğan (1 tane)
Sumak (1 çay kaşığı)
Erik ekşisi veya Nar ekşisi  (1 tatlı kaşığı)
Tereyağ (1 yemek kaşığı)
Erik kurusu, 7-8 tane (tercihen)
5 su bardağı sıcak su

Ispanaklı Ekşili köfte (Malatya)

Önce bulguru karıştırma kabına alaım üzerine ılık suyu dökelim ve ağzını kapatalım bir saat bekletelim.
Süre sonunda üzerine unu ve tuzunu ilave edelim ve yoğurmaya başlayalım. Kıvama gelince misket büyüklüğünde köfteler yapalım. Bir tencerenin içince yağı eritelim üzerine yemeklik doğradığımız soğanı ilave edelim ve kavuralım. Daha sonra üzerine salçayı ilave edelim ve üzerine suyunu ayarlayalım tuz atalım kaynaması için bırakalım. Kaynadıktan sonra mercimeği koyalım ve pişirelim. Mercimekler pişince köfte ve ince doğranmış ıspanakları ilave edelim. Erik ekşisini ilave edelim, tuzunu ayarlayalım köfteler pişinceye kadar pişirelim. Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder