2 Aralık 2016 Cuma

Sembusek (kapalı lahmacun) Tarifi

Mardin Mutfağından SEMBUSEK Tarifi ile sizlerleyiz. Kapalı lahmacun denilmekte Mardin'de Mardin Mutfağı denilince ilk akla gelen Sembusek, İrok ve Fırkiye. Eğer bir gün yolunuz düşerse mutlaka Mardin'de yemenizi tavsiye ederiz. Börek lahmacun arasında bir lezzet. Cay saatleriniz için iyi bir altarnatif, hatta hafta sonu kahvaltı sofranız için iyi bir öneri. Biz unu 2 çeşit kullandık, siz isterseniz normal beyaz unla da yapabilirsiniz. Mardin'de yapılan SEMBUSEKte pirinçte oluyor bazı Mardin'li arkadaşlarımda sucuklusunu yapıyor oda çok güzel oluyor.

Sembusek (kapalı lahmacun) Tarifinin Malzeme Listesi

375 gram (3 su bardağı) tam buğday unu
125 gram (1 su bardağı) beyaz un
250 gram (1 su bardağı) su
84 gram (1 küçük çay bardağı) yoğurt
Yarım çay bardağı sıvıyağ
Kuru maya (1 yemek kaşığı)
Tuz (2 çay kaşığı)

İç malzemesi

Kıyma (300 gram)
Soğan (1 orta boy)
Domates (1 adet)
Yeşil biber (2 adet)
Maydanoz
66 gram (4 yemek kaşığı) sıvıyağ
Karabiber, çok az kimyon ve tuz
Üzeri için: 
Yumurta sarısı (1 adet)
Yoğurt (1 çay kaşığı)

Sembusek (kapalı lahmacun) Tarifi

Karıştırma kabına hamur malzemelerini alalım, kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edelim. Hazırladığınız hamuru mayalanması için bir kenarda üzerini örterek dinlendirmeye bırakalım.
Biz bu arada iç malzemesini hazırlayalım, domatesi, biberleri ve soğanı küçük küçük doğrayalım.  Karıştırma kabına alalım, üzerine ince doğranmış maydanoz, baharat ve sıvıyağı ekleyelim hepsini karıştıralım.
Mayalanmış hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparalım elimizde yuvarlayalım. Hamur açma tahtasının üzerine un serpelim ve merdane yardımı ile pasta tabağı büyüklüğünde bir hamur açalım. Açtığımız hamurun tam ortasına hazırladığımız içten koyalım (1 yemek kaşığı) yarım ay şeklinde kapatalım. Kapattıktan sonra kenarlarını ruletle keselim ve hazırladığımız SEMBUSEKleri tepsiye dizelim. Bir kapta yumurta sarısı ve yoğurdu karıştıralım karışımı SEMBUSEKlerin üzerine sürelim.
Önceden ısıttığınız 200 derecelik ısıda üzeri kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder