26 Aralık 2016 Pazartesi

Tava Ciğer Tarifi



Yeni yıl değince aklıma çocukluğumun yılbaşı gecesi eğlenceleri gelir. Biz çocuklar için, sofrada pasta varsa daha sonra da tombala oyunu oynanıyorsa yılbaşı oluyordu. Bir kaç aile toplanır, Yapılacaklar listelenir her aileye belli bir şeyler düşer, Ayşe hanım, ana yemeği yapar, zeytinyağlıları bir kişi yapar, Tatlıyı da bir kişi yapar sonra toplanılır, gönül sohbet ister kahve bahane gibi.. Tek kanal televizyon, yetmiyor gelsin tombalalar, gitsin bilmeceler. Yanlış anlamayın her oyuna herkes dahil, küçük büyük yok. Rahmetli babam zeki bir adamdı şehirler arası yolculuklarında o zamanın organizasyonu olarak bilmeceler sorarlarmış yolculara yolun uzunluğunu hissettirmemek için yolculara. Ödülleri dahi vardı, o da yıl boyu saklar o gece herkese sorardı..Ne güzel günler yaşamışız şükürler olsun.. Lafı fazla uzatmadan tarife geçeyim. Yeni bir yıla günler kala yeni yıl sofranızı lezzetlendirecek bir tarif ile sizlerleyiz. Bu ara sıcak tarif sizi ana yemeğin yanında adeta yardımcı yemek kadar kurtarıcı bir sunum olacak. Tabii siz salatalarla sofranızı yinede güçlendirin. Kolay gelsin, bu yıl sanki iyi dileklere ülkece ihtiyacımız var. Umarım gelecek yıl, savaşlar ve akan kanlar dursun..


Tava Ciğer Tarifinin Malzeme Listesi

2 orta boy patates – küp doğranmış
Kızartmak için sıvı yağ
500 gram dana ciğer
Tereyağı, 3 çorba kaşığı
Zeytinyağı 6 çorba kaşığı
Soğan 1 tane
Sivri biber, 2 tane
Tuz, karabiber, kekik. Arzuya göre sumak
Taze soğan, 2-3 tane


Tava Ciğer Tarifi

Önce patatesleri soyalım, küp doğrayalım, bir tavada kızartalım servis tabağına alalım. Başka bir tavada halka halka doğranmış kuru soğanı 1 çorba kaşığı zeytinyağ ile soteleyelim. Daha sonra üzerine doğranmış biberleri ilave edip kavurmaya devam edelim. İrice doğradığınız taze soğanları ilave edelim biraz daha kavurup tavayı ocağın üzerinden alalım. Bir tabağa alalım karışımı, daha sonra kullanmak üzere tavayı ocağın üzerine bırakın.
Küp küp doğrattığımız dana ciğerini bir poşete koyduğumuz unun içine atalım. Poşetin ağzını kapatıp ciğerlerin her yerine un gelecek şekilde alabora edelim poşeti. Daha sonra ciğeri bir tabağa alalım, tavaya tereyağı ve zeytinyağ ekleyelim yağ ısınınca ciğeri ilave edelim. Ciğerler pişene kadar kavuralım, baharatlarını ilave edip karıştıralım bir kaç dakika baharatları özümlemesi için kavurma işlemine devam edelim ve ocağın üzerinden alalım. Üzerine kızarmış patatesi ve soğan ve biberleri ilave edip karıştıralım. Servis tabağına alalım, sunuma hazır afiyet olsun...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder