9 Aralık 2016 Cuma

Yalanın, beyazı-siyahı yoktur..

Yalanın, beyazı-siyahı yoktur..


Yalan söylemek dünyanın en korkunç olayıdır, bir çok arkadaş dediğim insanları bu yüzden hayatımdan çıkarmışımdır. Bana göre sonucu ne olursa olsun kişi doğruyu söylemelidir. Büyüme dediğimiz olayda bu şekilde işliyor zaten. Şöyle çevrenize bakın yalan söyleyen kişilerin çoğu hala bir acıdan hala büyümemiş insanlar olduğunu göreceksiniz.


Kendilerini kurnaz sanır bu kişiler karşısında ki kişiyi kandırdığı için. Bir de beyaz yalan diye bir tabir var. Yok öyle bir şey yalan yalandır beyazı siyahı yoktur. Bir de takiye denilen tabir var, durum itibari ile söylenen yalanlar. Hayır efendim yaşam yalanlarla yürümez, bir gün gelir o yalan senin hayatını alt üst eder. Kesin ve net...

Kişi bir yaşa gelmiş hala yalan söylemeyi bırakmamışsa mutlaka o konu da yardım alması gerekmektedir. Çünkü bu yüzden ne yuvaların yıkıldığını bizzat gördüm. Yalan söylemenin bir kişilik bozukluk olduğunu vurguluyor uzmanlar belli bir yaştan sonra hala devam ediyorsa mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu vurguluyor ve bakın neler söylüyorlar bu konu hakkında.

Yalan bir kişinin gerçekleri çarpıtma durumudur.Ya da gerçekle hiç alakası olmayan bir şeyi tamamen sıfırdan uydurma vede ortaya çıkarma durumudur. Bununla ilgili çok çeşitli yalan tipleri var, çocukluktan başlayarak ergenlik döneminde erişkinlik döneminde devam eden yalan özellikleri var. Yalanı belli bir yaşa kadar normal kabul edilmekte.

Gelişimin bir parçası olarak kabul edilmekte. Belli bir yaştan sonra ise üzerinde mutlaka durulması gereken bir davranış problemidir. Mitomani genelde insanların kendine bir takım değerler katmak uğruna söylediği yalanlardır. Kişi bazen bu yalanların ilk başta farkında olarak söylemeye başlar ama bir süre sonra bu yalanlara adeta kendisi de inanır ve kendinin kurduğu bir dünya fantastik bir dünya hayal dünyası içinde yaşamaya başlar.

Yalan söyleme hastalığı genellikle beklentisi yüksek ailelerde yetişmiş çocuklarda daha sık görülebilir. Çocukluk cağında bir takım travmalara uğramış cinsel veya fiziksel anlamda kötüye kullanılmış çocuklarda görülebilir.
Yalana iten bir takım aile ve davranış modelleri var beklentisi yüksek aileler, kıyaslama yapan insanlar arkadaşlar yani aa en bunu yapamıyorsun bir başkası bunu yapıyor. Bak sen bunu yapamadığın için ben başka biri ile arkadaşlık ediyorum ve bunun gibi benzeri şeyler.

Farkında olmadığımız konuşmalar "abi işte adam yalancının biri idi ama şimdi bir şirketin genel müdürü oldu beş yıldır orada. Yalanlarla gayet iyi kariyer yaptı böyle yalan söylemeyi yücelten insanı bir şekilde bunun kolay bir yol olduğunu ikna eden şeyler tabii söylemlerle gelinmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder