7 Aralık 2016 Çarşamba

Malhıtalı Köfte (Mercimekli) Tarifi



Yine nefis yemekleri ile ünlü Antep mutfağından Malhıtalı Köfte (Mercimekli) tarifi ile sizlerleyiz.  Bana püf noktası nedir diye, sorarsanız mercimeği haşladığınız su derim. Çünkü eğer suyu fazla kaçırırsanız köfteyi toparlamanız olanaksız olur. Bu nedenle haşlamaya koyacağınız zaman gerektikçe su ilave etmeniz en doğru olacaktır. Eğer suyunu kacırırsanız kaşıkla alıp sonra bulguru ilave etmeniz sizi kurtaracaktır vıcık vıcık bir köfte yapmaktan. Mercimeğin kıvamı lapamsı olacak bunu da unutmayın. Kolay gelsin...Öptümmm💋


Malhıtalı Köfte (Mercimekli Köfte) tarifinin malzeme listesi

Malhıta - kırmızı mercimek (1 su bardağı)
Köftelik ince bulgur -simit (1 su bardağından 1 parmak az)
Kuru soğan (1 tane)
Kuru Tarhun (1 çay kaşığı)
Karabiber (1 çay kaşığı)
Toz kişniş (1 çay kaşığI)
Pul biber (bir çay kaşığı)
Domates Salçası (yarım yemek kaşığı)
Kuru nane (1 yemek kaşığı)
Maydanoz
Yeşil soğan
3-4 diş sarımsak
Zeytinyağı (yarım su bardağı)

Malhıtalı Köfte (Mercimekli) Tarifi

Önce mercimekleri ayıklayalım ve yıkayalım ve bir tencereye alalım. Üzerine 1 su bardağı suyu koyalım mercimekler iyice pişene kadar pişirelim. Koyu lapa şekline gelen mercimeğin içine bulguru ilave edelim ve karıştıralım daha sonra tencerenin kapağını kapatalım. Bir süre bulgurların şişmesini bekleyelim, biz bu arada içine koyacağımız malzemeleri hazırlayalım. Bir tavaya zeytinyağını alalım üzerine yemeklik doğradığımız soğanı ilave edelim ve hafif soğanları kavuralım. Soğan kavrulunca salçayı ilave edelim daha sonra baharat ve tuzunu ilave edelim karıştıralım Salcanın kokusu çıktıktan sonra ocaktan alalım. Bu sosu yoğurma işlemine başlamadan yapmalısınız.
Yeşil soğan ve sarımsağı ince ince doğrayalım köfteyi yoğuracağımız kaba alalım, 15 dakika beklettiğiniz bulgur ve mercimek karışımını da kaba alın üzerine Kuru Tarhun ilave edip yoğurmaya başlayın.
Üzerine hazırladığınız sosu döküp yoğurma işlemine devam edin. Son olarak ince doğranmış maydanozu ilave edip biraz daha yoğurup, elimizi yağa batırıp köfteleri sıkarak servis tabağına alınız. Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder