1 Aralık 2016 Perşembe

Granit Tencerede Köfteli Güveç Tarifi



Artık Granit tencere dönemi güveç lezzetinde yemekler rahatlıkla yapabilirsiniz. Granit tencerem yok diyorsanız üzülmeyiniz döküm tencerede işinize yarayacaktır. Kış mevsimi tencere yemekleri olmazsa olmazımız, biz toplum olarak eğer sofrada tencere yemeği yoksa yemeği yok sayarız. Türk mutfağının üzerine mutfak tanımam, Mutfakta başlayan sevgi ve saygı sofraya taşınır, evde yaşayan her hangi biri sofrada olmazsa o sofra tamamlanmamış sayan bir kültürümüz var. Canım Annem, babam gelmeden yemeği sofraya getirmezdi. Şimdi iyi anlıyorum ki yaptığı bu eylemin bir mesajı var. Mesaj aynen şu "bak bey sen geç kalırsan, bizde aç kalırız, biz seni önemsiyoruz sende bizi önemse. Babam bu mesajı almış anlaşılan, fevkalade bir şey olmadıkça yemek saati hepimiz sofrada olurduk.  O yüzdendir ki sofra düzeni değince aklıma ilk önce insan gelir. Sonra çatal kaşığın nereye koyulacağı...Sofra düzeninizin hiç bozulmaması dileğimizle..

Granit Tencerede Köfteli Güveç Tarifinin Malzeme Listesi

Köfte malzemeleri:
Yarım kilo, köftelik kıyma
Soğan (orta boy)
Galeta unu (2 çorba kaşığı)
Maydanoz ( bir tutam)
Kimyon, tuz, karabiber
Yemek Malzemeleri
Patlıcan (dört adet)
Domates (2 adet)
Yeşil biber (2 adet)
Soğan (orta boy)
Salça, 1 yemek kaşığı (yarım cay bardağı su ile karıştırılacak)
Zeytinyağ (yarım su bardağı)
Bir kaç tane sarımsak
Tuz
Granit Tencerede Köfteli Güveç Tarifi
Öncelikle köfteleri hazırlayalım, karıştırma kabına soğanı rendeleyelim. Üzerine tüm köfte malzemelerini ilave edelim yoğuralım. Kıvama gelince ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım elimizle yuvarlayalım üzerine bastırarak yassı şekiller verelim.
Diğer malzemeleri hazırlayalım, soğanı ayıklayalım ve halka halka doğrayalım. Tencerenin dibine dizelim (yarısını ) daha sonra bir kat doğranmış domates (yarısını ) halka halka doğradığınız patlıcanları dizelim. Üzerine köfteleri dizelim, köftelerin üzerine doğranmış olan biberleri serpiştirelim. Ayıklanmış sarımsakları bütün olarak serpelim. Kalan soğan ve domatesleri serperek yayalım, yarım çay bardağı su ile salçayı karıştıralım tuzu da ilave edelim karıştıralım yemeğin üzerine dökelim salçalı suyu . Son olarak zeytinyağını ilave edelim ocağın üzerine alalım granit tencereyi. Önce normal ateşte kaynamasını sağlayalım kaynadıktan sonra kısık ateşte en az yarım saat pişirelim.  Yemek piştikten sonra bir süre dinlendirmelisiniz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder