22 Aralık 2016 Perşembe

Malatya Usulü Sıkma Köfte Tarifi

Sıkma köfteyi yarma ile yapmanız gerekmektedir, tabii bulamazsanız köftelik bulgurla da yapabilirsiniz. Eğer köftelik bulgur kullanacaksanız, un kullanmanız gerekmektedir. Arzuya göre sosunun içine kıymada ekleyebilirsiniz, ancak ben annemin reçetesinden aldım bu tarifi. Daha önce de belirttiğim gibi bizim evde bulgurla yapılan yemekler çoğunluktaydı. Hele ki köfteler, 100 yakın köfte tarifi var annemin tariflerinin arasında. Ve bu tariflerin yapılışında yarma mutlaka var. Yani anlayacağınız bizde ister etli köfte olsun veya sebzeli köfte olsun pirinç yerine bulgur kullanılırdı. Pirinç pilavı da çok lezzetli olurdu annemin ancak pek nadir yapılırdı evimizde. Sosuna lezzet veren baharatlardır, bu yüzden baharatları es geçmeyiniz.

Malatya Usulü Sıkma Köfte Tarifinin Malzeme Listesi

Yarma (3 su bardağı) Eğer bulamazsanız köftelik bulgur (2 su bardağı)
Köftelik bulgur kullanacaksanız (5 yemek kaşığı) un
Su, ıslatmak için (1.5 su bardağı)
Tuz
Karabiber, yarım tatlı kaşığı
Pulbiber yarım tatlı kaşığı
Kimyon
Yoğururken elinizi ıslatmak için, bir kase su

Sıkma Köfte için sos malzemeleri

Domates salcası, 2 yemek kaşığı
Soğan, 2 tane
Sivribiber (4-5 tane)
Maydanoz (yarım demet) Reyhan daha çok yakışıyor
Tereyağı, 2 çorba kaşığı
Zeytinyağı, 3 çorba kaşığı
Tuz ve arzu ettiğiniz baharat çeşitleri

Malatya Usulü Sıkma Köfte Tarifi

Önce köftelik bulgur ile yapacağınız sıkma köfteyi vereceğim sizlere daha sonrada yarma ile olanı vereceğiz aslında tek fark köftelik bulgur ile yapacaksanız, sıcağa yakın bir su ile ıslatalım bulguru su bulgurun üzerini geçmeyecek şekilde olmalı. Daha sonra üzerini örterek 15 dakika bekletelim. Daha sonra, unu serperek yoğurma işlemine başlayalım ve aşamadan sonra yarma ile yapılanla aynı işlemi uygulayacağız. Yarma ile yapıl ise, önce geniş bir kapa yarmayı koyalım yavaş yavaş su ilave ederek köftenin hamurunu hazırlayalım. Daha sonra fındık büyüklüğünde parçalar koparıp önce elimizde yuvarlayalım daha sonra üzerine bastırarak yassı minik köfteler yapalım. Köfteleri yaptıktan sonra büyükce bir tencereye 3 litre suyu alalım tuzunu ilave edip kaynamaya bırakalım. Biz bu arada sosunu hazırlayalım.
Sos malzemesini hazırlamak içinde yemeklik doğradığımız soğanı yağ koyduğumuz bir orta boyda bir tencereye alalım ve sote yapalım. Daha sonra üzerine doğranmış sivribiberi ilave edelim biberleride soğanla birlikte soteleyelim. Domates salçasını ilave edelim domatesin çiğ kokusu gidene kadar kavuralım bu arada tuz ve baharatlarını ilave edelim. Ve sosu ocaktan alalım, bu arada haşlanan köftelerimiz eğer üste çıktı ise pişmiş demektir süzgeçe alalım haşlanan köfteleri süzdükten sonra sosun bulunduğu tencereye dökelim ve kısık ateşte köfte ve sosu buluşturalım. Bu aşamada 7-8 dakika kavrulması yetecektir. Ocaktan aldıktan sonra Sıkma köfteleri servis tabağına alalım maydanozla süsleyip servis edelim. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder