12 Ekim 2016 Çarşamba

Pratik Aşure Tarifi

Pratik Aşure Tarifi


Evet aylardan aşure ayı en mübarek en bereketli aylardan birindeyiz. Evleriniz bereketli dileklerinizin kabulü dileğimle. Evet bizde geleneklerimize uymak adına ve hem sağlıklı hem bereketli neşe içinde akraba eş dostlarımızla bir arada olmamanızı sağlayan aşurenin tarifi ile birlikte olacağız.

Gerekli malzemeler ;


Bir kg buğday
Bir su bardağı nohut
Bir su bardağı kuru fasulye
Yarım su bardağı pirinç
Dilediğiniz kadar toz şeker
Yarım kg kuru kayısı
Yarım kg kuru incir
Bir buçuk su bardağı kuru üzüm 🍇
Bir tane portakal 🍊
Bir tane elma 🍎
Bir yemek kaşığı bal 🍯
İki yemek kaşığı nişasta
İki tane karanfil
Aldığı kadar su 💦

Üzeri için:


Tarçın
Ceviz
Fındık
Fıstık
Kuş üzümü
Hindistan cevizi 🌴
Nar tanesi
İncir
Çörek otu
Kavrulmuş susam

asure-tarifi

Aşurenin yapım aşaması:


Bir gece önceden buğday yıkanır ayıklanır ve tencereye koyulur . Üzerini aşacak kadar su ilave edilir ve bir taşım kadar kaynamaya alınır. Yine aynı şekilde nohut kuru fasulye bir gece önceden ıslanmış olarak şişecektir . Kuru malzemeler alınır süzülür ve tencereye alınır kaynamaya bırakılır.
Büyük bir tencere olması iyi olacaktır . Kuru fasulye nohut ve pirinç ayrı şekilde kaynatılır. Diğer taraftan kuru meyveler ıslatılır yıkanır sıcak suda bekletilir . Ve kayısı incir küçük şekilde doğranır. Portakal 🍊 kabuğunun acısının gitmesi içim bir iki sefer suyunu değiştirecek şekilde kaynamaya alınır ve küçük küçük doğranır. Büyük ve geniş tencereye buğdayı alıp suyunu ilave ettikten sonra nişastasını bırakır bırakmaz kuru fasulye haşlanmış nohut kabukları alınmış şekilde tencereye eklenir . On dakika kadar pişirilir. Ardından minik minik doğranmış elma 🍎, kayısı ,kuru üzüm 🍇, portakal 🍊 kabukları ilave edilir. Ardından haşlanan pirinç şeker tencereye alınır. Aşureyi arada karıştırmak gerekiyor dibine tutmaması için ve duruma göre sıcak su 💦 eklenmeli. Hemen hemen bir on dakika kaynadıktan nişastayı su ile açalım ve tencereye ekleyelim . Bir yemek kaşığı balı ve en sonda incirleri ekleyelim. Bal 🍯 eklememizin sebebi ise arı 🐝 kırk çeşit Çiçek 🌺 ten bal aldığı bilinir. Balda aşureye çeşit olsun diye eklenir. Aşuremiz tamam olduktan sonra verdiğimiz üzerinin malzemeleri ile süsleyiniz .
Bereketli olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder