9 Ekim 2016 Pazar

Tarihten günümüze en önemli icatları yaptıkları için minnet duyacağımız 10 süper kadın 👵

Tarihten günümüze en önemli icatları yaptıkları için minnet duyacağımız 10 süper kadın 👵


ABD 🇺🇸 mart ayında "Kadın Tarihi Ayı " olarak kutlama yapılıyor. Ayrıca ülkede çeşitli etkinliklere yer veriliyor. Bu seneki Kadın 👵 Tarihi Ayında en mükemmel dehalara sahip kadınların yapmış oldukları icatlar olmasaydı neler yapardık bilin bakalım ? Yanmak üzere olan bir evde sıkışıp kalmak bulaşıkları elinizde yıkamak hayatınızın en eğlenceli anlarında birasız kalmak içenler için söylüyorum. Aman allahım korkunç olurdu anladınız siz hanımlar.
İşte deha kadınların yaptığı fakat çoğumuzun bilmediği icatları. Tabi bazıları...

tarihten-gunumuze-en

Bira 🍻
Tam anlamıyla biranın icadını kimin yaptığı bilinmiyor . Fakat tarihçi Jane Peyton araştırmalarına göre biranın mayalanması kadınların ilgi alanıydı.
2010 senesinde yazılmış olan kısa bir telgraf yazısına göre : "yedibin sene önceleri kadınların ilgi alanına giren Mezopotamya Sümerde çok önemli yere sahipti. Yani mayalanma ve han işletmeciliği kadınlara veriliyordu.

tarihten-gunumuze-en

Kese kağıdı ( Margaret Knight )

Margaret Knight tabanı kare olmayan kese kağıtlarına çokta kullanışlı olmadığını farketti ve bu sebebten dolayı kese kağıdını kesip alt kısmına düz dip yapıştıran bir makina icat etti. Ve icat etmiş olduğu makinanın Demir olan modelinin patentini henüz almadan Charles Annan adında bir şahıs hiç bir kadının bu şekilde komplike bir makineyi akıl edemeyeceğini iddia ederek tasarımı çaldı. Ardından Knight makinanın ilk yapımının kendisine ait olduğuna dair Annan 'a dava açtı. 1871 de makinanın patentini aldı.

tarihten-gunumuze-en-1

Bulaşık makinası
1886 senesinde sosyete içinde olan Jozephine
Cochrane evindeki çinisini kıran hizmetçilerine çok fazla sinirlenmişti. Bunun ardından çalışan ilk tarihteki bulaşık makinasını icat etti.

tarihten-gunumuze-en-2

Yangın çıkış merdiveni:

Binaların dış bölümü harici binanın boşluklarına yapılmış olan ilk yangın merdivenini 1897 yılında Anna Connelly tarafından patenti alınmıştır. 1900 larda Connelly 'nin icat etmiş olduğu bu merdiven modeli Birleşik Devletler mecburi bina güvenliği kanunun bir parçası haline geldi.

tarihten-gunumuze-en-3

 

Monopoly oyunu
Orjinal ismiyle Ağanın oyunu 1903 senesinde Elizabeth Magie tarafından icat edilmiştir. Magie monopoly oyununu haksız yere arsa toprak sahibi olmanın kötü etkilerini bir nevi olsada azaltmak için icat etti.

tarihten-gunumuze-en-4

 

Cam sileceği
Mary Anderson tarafından 1903 senesinde sürücülerim devamlı araçlarının ön camdaki kar ve buzları temizlemek amaçlı yolda durduklarını farketti. Bunun ardından bir kol bağlantısı olan ve lastikten kanatları olan cam sileceğini icat etti. 1904 senesinde icadının patentini almak için gerekli yerlerle başvurdu. Ve 1905 senesinde patentini aldı. Kendisi sayesinde artık sürücüler yola çıkmadan arabalarını temizliyorlar.

tarihten-gunumuze-en-5

 

Güneş enerjili ev 🏡
Dr. Maria Telkes Massachusetts Teknoloji Üniversite 'nde Güneş enerjisi araştırma Projesi üzerinde araştırma ve çalışmalar yaptı. 1940 senesinde mimar olan Eleanor Raymond ile birlikte ilk güneş enerjili evi yaptı.

tarihten-gunumuze-en-8

 

 

Bilgisayar 💻 Yazılımı

Bilgisayar uzmanlığı yapan DR. Grace Murray Hopper 1950 senesinde kullanıcı uyumlu ilk iş bilgisayarı yazılım programı olan Cobol icat etti.1967 senesinde bilgisayar bilimi ile alakalı ilk bilgisayar bilim kadını ödülünü haketti.

tarihten-gunumuze-en-6

 

Kevlar :
Stephanie Kwolek 'in Dupont için bazı kimyasal araştırmalar yaptığı ve kevları hafif derecede karbon köklü liflerden oluşmakta olan bir malzemeyi keşfini sağladı. Özellikle kuşun geçirmeyen yeleklerde kullanılmakta olan 1966 senesinde patenti alındı.

tarihten-gunumuze-en-7

Kök hücre izolasyonu
Ann Tsukamoto 1991 senesinde araştırmalarında kök hücre izolasyonu ile alakalı yöntemler geliştirdi ve bunun patentini alan iki şahıstan biridir. Kendisinin çalışmaları kanser hastalarının dolaşım sistemlerini anlamakta ilerlemeyi sebep olmuş ve ayrıca tedavi şeklinide beraberinde getirmiş oldu.
Tarihte ve ataerkil toplumda üstü saklanmış kadınların sesleri yaptıkları icatları hazırladıkları eserleri açığa çıkmaya başladıkça seslerini yüksek sesle duyurmaya başladıkça konuşuldukça duyuruldukça saklanmaya çalışılan bütün kadınlar özgürlüklerine kavuşacaklar . Ve gün geçtikçe kadınların sesleri dahada fazlaşılacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder