29 Kasım 2016 Salı

Antep Mutfağının Dayanılmaz lezzeti



Gezmeyi severim, her gittiğim yerin mutfağını da çok merak ederim. Gaziantep gezimde notlar aldım, aldığım bu notları sizlerle paylaşıyorum. Antep mutfağının lezzeti tartışılmaz, ama insanları o kadar alçak gönüllü ki Anteplilere göre şehrin havasından suyundan dolayı bu kadar lezzetli olur yemekleri.
Bende diyorum ki tevazu gösteriyorlar, çünkü neyin nerede kullanacağını çok iyi biliyorlar. Örneğin, et yemeklerinde hayvanın neresini kullanacağı çok iyi çözümlemişler. Çiğköfteye but etini, lahmacuna kaburga etinin, bonfile ile şiş kebap yapıyorlar. Sebze yemeklerine kuzu eti kullanıyorlar. Dediğim gibi bu işi çözmüşler.
Yemeklere kullandıkları baharatları da değişiktir, yoğurtla yapılan yemeklere safran (haspir) ve naneyi mutlaka kullanıyorlar. Çok kullanılan baharatların başında kimyon, rezene, tarcın bolca kullanılmaktadır.
Bazı yörelerde bir çeşit ekşi kullanılırken Antep mutfağında tam yedi çeşit ekşi kullanılmaktadır. Kullanımı yemeğine göre değişmektedir, kullanılan ekşiler: koruk, limon tozu, sumak tozu, nar ekşisi, sumak ekşisi, limon ve koruk pekmezi.
Her mutfakta olduğu gibi sarımsağın Antep mutfağında yeri ayrıdır, hatta sarımsak aşı diye bir yemekleri vardır. Bakla tavası da buna bir örnektir.
Sarımsak bu mutfağın olmaz sa olmazı adeta, biz lahmacun harcına soğan koyarız orada ise nerede ise demet demet sarımsak kullanılır. Bir şey daha dikkatimi çekti, yoğurta kullanılıyor harcında. Ve bolca maydanoz ve domates piştikten sonra közlenmiş patlıcanı arasına koyup yenilmektedir.

Çiğköfteyi farklı olarak, buz ve limonla ovarak yapıyorlar. Sert simit kullanılır, biz yoğururken suya batırırız elimizi Antep mutfağında domates suyu kullanılıyor. Her sebze meyve mevsiminde kullanılıyor, en enteresan gelen şey marulu pekmeze batırıp yemeleri idi.
Saymakla bitiremiyeceğimiz lezzetli yemeklerin yapıldığı Gazi Antep mutfağını anlatmaya çalıştık. Daha görmediğimiz ve tatmadığımız lezzetlerin olduğunu biliyoruz. Sözümüzü  Gaziantepli şair Seyfi YURTSEVER'in mısraları ile bitirelim. 

Yukarıda saydıklarım buraya özge yemekler.
Cennet taamı görür; Antebe gelecekler.
Malzemesi âlâdır, yapanlar da hünerli.
Uğrarsa soframıza, obur olur melekler.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder