17 Kasım 2016 Perşembe

Ülkemize Has Lezzet, Tarhana



Evlerimizde hazırladığımız tarhana çorbasının faydaları ;

Tarhana çorbası yöresel lezzetimiz, yöre yöre değişmektedir yapılışı. Bazen şehirden şehre değişir. Örneğin Trakyalı bir komşum vardı yazın yapardı her yaptığı tarhanayı mutlaka tadımlık diye getirirdi. Ben Malatyalı olduğum için Malatya Tarhanasına alışkındım. Bilen bilir dövmeden yapılır tarhana önce ıslatılır bir gece bekletilir öyle yapılır. Parça parçadır, komşumun getirdiği tarhana ise undan biraz kalın bir tarhanaydı. Bir kaç saat beklettikten sonra yapılabiliyor. Ve muhteşem bir lezzeti vardı hemen tarifini aldım, önümüzde ki günlerde tarifini paylaşacağım sizlerle.
Özellikle kış mevsiminde tüketilen çocuklar için şifa kaynağı olan tarhananın faydaları inanın say say bitmiyor.
İçindeki vitamin ve minareler açısından çok fazla zengin olan tarhana ana maddeleri buğday unu yada normal un yoğurt maya domates kırmızı biber sığan sarımsak ve baharatlarla hazırlandıktan sonra kurutulup çorbalık hale getirilir.
Çok fazla faydalı ve şifalı bir çorbadır. Ülkemizde hemen hemen bir çok şehirde kendine has farklı şekillerde hazırlanır büyük emekler harcanır. Oluşumu mayalama yani fermantasyon neticesinde elde edilir. Her yaşta tüketilebilen bir çorbadır.
Evet tarhana çorbasının faydalarına gelin hep birlikte bakalım..
İçersinde bol miktarda A ve B ve C vitamini içerir. Bol miktarda fosfor, iyot , silis, kükürt ve bir çok insan vücuduna fayda sağlayan maddeler yer almaktadır.
Ayrıca vücuttaki fazla olan tuzu attığını açıklayan uzmanlarımız pankreas çalıştırır ve insülin ifrazatını yükselttiğini Kandaki şekeri ortaladığını açıklıyorlar.
Bağışıklık sistemini çok iyi derecede kuvvetlendirir.
Nefes borusundaki pisliklerden arındırır.
Damar tıkanıklığına iyi gelir ve daralmasını önleyici etkisi vardır.
Otomatik olarak tokluk hissiyatı verir ve zayıflamaya birebirdir.
Çoğu yiyeceklerde bulunmayan P ve K vitamini içermektedir. P vitamini sayesinde kanamayı önler ve yumuşatır. Ve ayrıca K vitamini sayesinde kanın pıhtılaşma yeteceğini artırır.
Günümüzün yaygın hastalığı olan kansere karşı önemli derecede koruma sağlar . Antioksidan ve guarcetin sayesinde zengin bir bitki olan soğan tarhananın içinde yer alır.
Bağırsakları temizlenmesinde birebirdir.
Astım bronşit problemlerinde en ön tedavi şekildir.
Kolesterol düşürmekte çok etkilidir ve ayrıca midedeki asiyi düzenler.
Kış mevsiminin en büyük problemi olan gribe karşı etkilidir .
Cildi sıkılaştırır.
Kadınlarda cinsel organdaki hem iyi hemde kötü bakterileri dengeler.
Vücuttaki yağı yakma özelliği sayesinde özellikle karın bölgesindeki zarar veren yağları atar.
Kansere yol açan problemleri ve gözlere zarar veren kimyasal maddeleri engeller.
Yüksek olan kan basıncını düşürür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder