9 Kasım 2016 Çarşamba

Stres Adet Düzensizliği Yapıyor.

Stres Adet Düzensizliği Yapıyor.


Merhaba bu günkü konumuz biz kadınların sık yaşadığı bir konu, adet düzensizliği kişiden kişiye değişmektedir. Öncelikle adet düzensizliği yaşıyorsanız hemen konunun uzmanına başvurmanız gereken tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Çünkü unutmamak gerekir ki adet düzensizliği bir hastalık habercisi de olabilir.

Düzenli adet gören bir kadın adetlerinin kesilmesine amenore denir. Bu artık adet görmemeleri demektir bu aslında şöyle sınıflandırılır hiç adet görmemiş olmak ya da düzenli adet görürken birden bire adetten kesilmek olarak görülebilir. Düzenli adet görürken birden adetin kesilmesinin bir çok sayıda nedeni olabilir. Aslında akla ilk başta gebelik gelir şayet bir gebelik yoksa, diğer sebeplerinin araştırılması gerekmektedir. Burada da adet mekanizmasında bölgeler olan beyindeki bazı hormon üreten bölgeler, yumurtalıklar, rahim hepsi tek tek incelenmelidir ve gerekli tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Eğer hiç birinde bir şey bulunmuyorsa stres kaynaklı olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü streste tek başına kişinin gerginliği psikolojik durumunun bozuk olması adet döngüsünü etkileyebilen bir durumdur. Zira adet döngüsünü başlatan beyinde hipotalamus ismi verilen bir bir bölgedir. Bu bölgenin çevresinde uyku merkezi, yeme merkezi gibi merkezlere yakın olduğu için vücuttaki herhangi bir stres durumunda oluşacak stres durumları etkisinde adetin ritmi bozulabilir. Adet düzensizliğinizin alt nedeni uzman bir kişi araştırıldık sonra bir sebep bulunmuyorsa sadece stres sebebi ile de adetlerde kesilme görülebilmektedir. Bu durum bir kaç ay olabileceği gibi daha uzun süreli olabilir ama muhakkak araştırılması gereken bir durumdur.

Ne zaman doktora gidilmeli?


Kesinlikle hemen doktora gidilmeli..


Mevsim geçişleri gibi dönemlerde hepimizde zaman zaman yaşarız adet düzensizliğini. Adet görmeme sağlıklı bir kadında yılda 1-2 kere yaşanabilir diyor uzmanlar. Bu durumda tedirginlik yaşarız doğal olarak. Aslında panik olunacak bir durum olmadığını da vurguluyor doktorlar ancak mutlaka değerlendirilmesi gereken bir durum olduğunu da altını çizerek vurguluyor uzmanlar. Doktora gitmeniz ve rutin kontrolünüzü olmanız gerekiyor, muayene sonrası herhangi bir patoloji saptama yapmadıysa süre izlemeyi önerecektir doktorunuz. Bu gözlem sonucu herhangi sorun yaşamadan zaten kendi kendine düzelecektir.
Sağlıklı günler dileriz..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder