22 Kasım 2016 Salı

Trabzon Burmalısı Tarifi

Merhabalar, Trabzon Burmalısı ile sizlerleyiz. Yöre yöre lezzetlerimizi tanıtmaya devam ediyoruz. Trabzon burması olarak geçiyor ancak ben ilk Giresun'umuzun maharetli kadınların elinden  yedim bu tatlıyı. İnanılmaz bir lezzet, şerbetsiz de rahatlıkla yenilebilir. Hazırladıktan sonra şerbetlemeden buzlukta saklamanız mümkün.

Hamuru için;

105 gram (1 çay bardağı) Yoğurt
110 gram (1 çay bardağı ) Zeytinyağı
Yumurta (1 tane)
Kabartma tozu (1 paket)
Tuz 
Aldığı Kadar Un

İç Malzemeleri

Fındık (500 gram)
Ceviz (500 gram)

Üzerine sürmek için:
Tereyağı (250 gram)
Zeytinyağı (yarım çay bardağı)

Şerbet Malzemeleri


Toz Şeker ( beş buçuk su  bardağı)
Su (3,5 su bardağı)
Limon suyu (bir kaç damla) 


Trabzon Burmalısı Tarifi

Karıştırma kabına su ve zeytinyağını koyalım üzerine yoğurt, yumurta, kabartma tozu ve tuzu ilave edelim. Elimizle güzel bir şekilde karıştıralım daha sonra üzerine yavaş yavaş unu ekleyelim kıvama gelene kadar un ekleyip yoğurmaya devam edelim. Kıvama geldikten sonra (kulak memesi) hamuru yuvarlayarak rulo yapalım. Kıvama gelen hamuru yirmi üç eşit parçaya keselim. 
Bezeleri avucunuzun içinde yuvarlayalım, bolca nişasta serpilmiş tepsiye dizelim ve yaklaşık yarım saat dinlendirelim. Biz bu esnada şerbeti hazırlayalım, su ve şeker kaynatılır, kıvama gelince limon suyu sıkalım bir taşım kaynatıp ocaktan alalım. 
Yarım saat dinlendirdiğiniz bezeleri yine bol nişasta serptiğimiz açma tahtasının üzerinde incecik açalım. Açtığımız her yufkanın arasına yine bolca nişasta serpelim yufkaları üst üste koyalım. 
Her yufkanın üzerine doğrayıcıdan geçirdiğiniz ceviz ve fındığı serpelim bol olmasına dikkat edin. Daha sonra ucu içeriye gelecek şekilde oklavaya saralım, daha sonra her iki tarafından büzelim burgu şeklindeki yufkayı tepsiye dikkatli bir şekilde dizelim. Tüm yufkalara bu işlemi uygulayalım, eritilmiş içine de bir miktar zeytinyağı eklediğiniz yağı kaşık yardımı ile Trabzon Burmalısının üzerine gezdirerek dökelim. 175 derecelik ısıda üzeri pembe renk alana kadar pişirelim, piştikten sonra ilk sıcaklığı çıktıktan sonra soğuk şerbeti verelim.. Şerbeti çektikten sonra servise sunalım, afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder