19 Kasım 2016 Cumartesi

Mutluluğun Yolu Bağırsaktan Geçiyor

Bağırsaktaki vagus sinirleri direk beyine bağlıdır. Aslına bakarsanız sindirim sistemini beynimiz değil sindirim sistemi yönetmekte beyini. Pekala sağlıklı bir sindirim sistemi için neler yapabiliriz.

Mutlu olmamamızı sağlayan hormonların (serotonin) %90 nın bağırsaklarda bulunan bakteriler tarafından yönetilmekte olduğunu biliyor musunuz? Bakteriler beyindeki bulunan zevk ve ödül merkezini yönetmeye yarayan dopaminin yarısını üretmekteler.

 Düşünce ve duygularınız ve ayrıca hareketler beyinde bulunan nöronlar arısında olan iletişim sayesinde meydana gelmektedir. Örnek verecek olursak kendinizi üzgün ya da çok iyi hissetmenizi kızgınlıklarımızı acı çekmenizi ya da sevinçli olmanızı sinir taşıyıcıları düzenlemekte.
 İşte bu yüzden tıp dalında milyarlarca bakteri taşıyan bağırsak florasına ikinci beyin deniliyor.

 Sinir taşıyıcısı büyük miktarda bağırsaktaki bulunan bakteriler tarafınca üretilmesinin fark edilmesi sonucunda sindirim sistemiyle beynin arasındaki bağ üzerine araştırma fazlalaştı. Ve önemli yönde sonuçlar elde edildi.
İnsanda oluşan depresyon ve saplantılı fikirler otizm ve endişe bozukluğu gibi önemli rahatsızlıklar bağırsaktaki dengesizlikle birleştiriliyor.

Uzman Dr. Cole depresyon gibi hastalıkları için gelen şahısların bağırsaktaki bakteri enfeksiyon tahlil sonuçlarına baktığında ilk neden sindirim sistemi kontrolü için gelmediklerine şaşırdığını söylüyor.

 Yoğurt turşu ve kefir gibi gıdaların tüketimi iyi olacaktır.
Fermente edilen yiyeceklerin çok iyi bakteriler içerdiği söylenir. Bu tür gıdalarla beslenilmesi bağırsak florasına iyi olan bakterilerin sayısını arttırdığı  bilinmekte.

Sebze olarak yer elması, pırasa, soğan ve kuşkonmaz gibi inülin içeriği olan  besinleri bolca tüketmek faydalı olacaktır.
Bu türde lifli ve inülin bağırsaktaki sağlıklı bakterilere dönüşmekte . İyi olan bakterilerin beslenip çoğalması gerekmektedir.

Kuru baklagiller ve patates gibi nişasta içeren ve direnci yüksek besinler tüketmek gerekiyor.

Bağırsakların dili olsaydı ve siz ne yemek isterdin? Diye bir soru sorma şansınız olsaydı tercihlerinin ilk başta baklagiller ve patates olurdu her halde. Direnci yüksek ve nişasta içeren gıdalar olacaktı.

Bol miktarda muz 🍌 tüketin. 

Muzun bağırsak florasında oluşan bakterilerin arasındaki uyum oluşturur. İçinde bulunan potasyum ve magnezyum içermesi enflamasyon azaltmakta.

Mucizevi besinler karnabahar kara lahana ve lahana gibi benzer besinler tüketiniz.

Bol bol hareket edin.

Yapılan araştırmalara göre sporcuların bağırsak florasına normal insanlardan fazla sağlıklı olduğu gözlenmiştir. Yine fareler üzerinde yapılan araştırmada hareketlerinin sınırı olmayan fareler bağırsaktaki iyi bakterilerin hareket sınırı koyunlarda farelere nazaran fazla olduğu görülmüştür.

Stresi uzak tutun ve uykunuzu tam alın.

Günde 8 saat uyumak stresi azaltmanın yollarından birisidir. Aşırı derecede stres bağırsak florasına olumsuz etkiliyor.

 Ve en önemlisi mecbur kalmadıkça antibiyotik kullanmayın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder