13 Kasım 2016 Pazar

Zeytinyağı Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Sofraların son derece faydası olan zeytinyağı alırken dikkat edilmesi gereken bazı püf noktaları var. Saklama seçenekleri ve koşulları zeytinyağını koyduğunuz şişe ve en önemli noktalarından birisi rengi tabi bunlar bir kaç noktaları. Kaliteli zeytinyağı seçmenin önemli noktaları. Zeytinyağı seçerken bir tek damak lezzeti değil teknik bilginin olması da çok önemli. Kişilerin zevkine göre sert bir tat koyu renk, parlak yada sade bir tat değişiklik gösteren seçimler bazen zeytinyağı alımı kadar konusunda yanıltabilir .

Zeytinyağı alırken dikkat edilecek noktalar;

Doğal olan ve bu yöntemlerden elde edilmiş zeytinyağı alınız. Market aktar ve bazı satış noktaları sizler alırken tabi ki size doğal olduğunu söyleyecekler. Fakat bu durum sanıldığı gibi olamıyor. Zeytinyağını alırken sadece rengine bakıp almayın. Nedeni ise gıda boyası olan yağlar olabiliyor. Ve sizi ciddi şekilde yanıltabilir.
Ürünü alırken diğer önemli noktalardan biriside aroması yağı kokladığınızda zeytin kokusu almanız gerekiyor. Gerçek soğuk sıkmada ise burnunuza çim kokusu alacaksınız. Taze yağ tüketmek için her dönem için yeni ve taze zeytinyağı almalısınız . Tabi ki saklama koşullarıda çok önemli. Yağınız ışık almayan yerlerde bekletin. Ve rengi koyu olan cam şişede saklanması da çok önemli .

Kaliteli zeytinyağı yutulduğunda boğazınızda yanma olması gerekli. Boğazdaki bu yanma hissi zeytinyağının gerçek ve değerli yağ olduğu anlamına gelir. Hakiki ve saf zeytinyağını buzdolabına koyduğunuzda donma yapacaktır. Ve yağınızı güneş görmeyen ve serin kuru yerde muhafaza ediniz.

Hakiki zeytinyağını yemeklerde kullanılması bölge bölge farklılık gösterir. Mesela sıkma zeytinyağını çiğ şekilde tüketmek gerekiyor. Mezelerde salatalarda . Böreklerde ve tatlılarda kuzey Ege Bölgesine özgü sızma zeytinyağı edilmelidir.
Hafif türdeki yemeklere ise Güney Ege Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz deki zeytinyağları kullanılmalı. Bu şekilde doğru şeçimlerinizle mutfaklarınızda mükemmel lezzetler yapabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder