21 Kasım 2016 Pazartesi

Etsiz Çiğ Köfte Tarifi

Çocukluğumda haftanın en azından 2 kez evimizde yapılan bol yeşillik ile birlikte yenilen lezzet. Yanına da ayran veya bizim yaptığımız gibi çay, tatlı olarakta ev yapımı tepsi keki. Hiç unutmam yengemin mutfağında tabanı tırtırlı genişçe madeni bir kap çiğ köfte yoğurma kabı. Hep el altında olması evde yapılma sıklığının kanıtıdır aslında. Tabii mutfaklar şimdi ki mutfaklar gibi küçük değil. Benim oturma odam gibi büyük. Bir köşede turşular, pestiller, kurutulmuş sebzeler. Bizim insanımız Annemin tabiri ile eğer o gün bulgurla yemek yemedi ise o gün oruçlu hisseder.

Etsiz Çiğ Köfte Tarifinin Malzeme Listesi

1/2 kilo (yarım kilo) esmer bulgur.
1-2 yemek kaşığı, biber salçası
3 yemek kaşığı, isot
Yarım bardaktan bir parmak fazla sıvıyağ
1,5 çorba kaşığı, pul biber
2 çorba kaşığı, çiğ köfte baharatı
2 çorba kaşığı, toz kırmızı biber
Ceviz içi, toz şeklinde tercihe göre konur.
1 su bardağı, et suyu
Evde hazırlanılmış, ketcabınız varsa 2 çorba kaşığı.
Tuz

Yanında Vereceğiniz Acı Sosun Malzeme Listesi

2 Çorba kaşığı, isot
Yarım çay bardağı, nar ekşisi
2 çorba kaşığı, sıvıyağ
2 çorba kaşığı, limon suyu

Etsiz Çiğ Köfte Tarifi

Yarım kilo esmer bulguru bir tepsiye dökelim, köyden gelmedi ise her ihtimale karşı şöyle bir göz atın. Çünkü evde yapılan bulgurlar daha temiz oluyor, ayrı bir kapta salçalar, ketçap, baharat ve biberler ve tuz çok güzel bir şekilde karıştırılır.
Bulgurun üzerine sıcak su ilave edelim ve yoğurmaya başlayalım kıvama gelene kadar yoğurma işlemini devam edelim. Kıvama geldiğini şöyle anlarız sakız gibi olmalı.
Üzerine hazırladığınız salçalı sosu ilave edelim yoğurmaya devam edelim. Et suyu eğer soğuksa ısıtalım, el yakmayacak kıvamda olsun, et suyunu da ilave edin yoğurmaya devam edelim. Bu aşamada tuzunu kontrol edelim. Eğer tuz gerekiyorsa ilave edelim. Son olarak sıvıyağı ilave edelim ve yoğurmaya devam edelim. Elimizle sıkıp köfteler oluşturup kıvama gelip gelmediğini kontrol edelelim. Kıvamda olduğunu şöyle anlarız, bir kere bulgur yumuşamız olmalı ve sakız gibi olması gerekmektedir. Kıvama geldi ise bir süre dinlendirin. Biz bu arada marulları yıkayalım, taze soğanda çok yakışıyor. Yanında vereceğiniz acı sos için bir kaba 2 Çorba kaşığı, isot, Yarım çay bardağı, nar ekşisi, 2 çorba kaşığı, sıvıyağ, 2 çorba kaşığı, limon suyunu karıştıralım. Dinlenen Etsiz Çiğ Köftenin yanında ikram edelim. Afiyetle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder