28 Kasım 2016 Pazartesi

Buzdolabında Hamur Mayalama Nasıl Yapılır?

Ben bu yöntemi çok kullanırım, sabah misafirim gelecekse çok işime yarar. Hamuru hazırlarım sabah kalkınca mayalanmış hamurla ister pizza istersem poğaçayı yaparım. Hatta bir kaç gün sonra bile kullanabilirim. Gerçekten büyük rahatlık sağlıyor bu işlem. Hatta daha ileriye gidebiliriz buzlukta da bu işlemi yapabiliriz, tek farkla hamura şekil verip öyle saklamanız daha akılcı olacaktır. Mantıda nasıl yapıyorsak onun gibi, şekil verip dondurup daha sonra poşetlere koyarak saklayabilirsiniz.
Ertesi gün kullanacaksanız mayalı hamuru hazırlayıp, hava almayacak şekilde sarıp, buzdolabının en alt bölümüne koyunuz. Bu şekilde mayalanan hamur daha rahat şekil alacaktır. Hamuru hazırlarken kullandığınız su ve sütün ılık olmasına özen göstermelisiniz, direk soğuğa gireceği için hamur küsme yapabiliyor. Normal şartlarda 6-7 saatte mayalanma oluyor.
Eğer hava çok soğuksa dolaba bile koymanıza gerek yok, balkon bu iş işin ideal.

Size hamur mayalama tekniği verdik, birde mayalı hamur tarifi verelim. Vereceğimiz tariften dilerseniz poğaça dilerseniz de pizza hamuru olarak yararlanabilirsiniz.


Mayalı Hamur Malzemeler

250 gram (1 su bardağı) ılık süt
250 gram (1 su bardağı) ılık su
220 gram (1 su bardağı)  zeytinyağı
2 tane yumurta (bir tanesinin sarısını üzerine sürmek için ayırın)
22 gram (1.5 çorba kaşığı) şeker
10 gram (1.5 tatlı kaşığı) tuz
750-875 (6-7 su bardağı)  un önce 6 bardağı kullanın kıvam tutmazsa yedinci bardaktan azar azar ekleyiniz.
Yaş maya (21 gramlık olandan)

Hazırlanışı:

Önce tüm sıvı malzemeleri karıştırın bir kapta. Sonra üzerine unu azar azar ekleyelim. Kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde ettikten sonra üzerini sıkıca kapatıp buzdolabının en alt bölümüne koyalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder