11 Kasım 2016 Cuma

Kemik Erimesi (Osteoporoz)

Kemik Erimesi (Osteoporoz)


Kemik erimesi biz kadınların ileri ki yaşlarda en büyük sorunudur. Kemik Erimesi yani Osteoporoz %50 genetik özelliklerle genetik yapının eğilimi ile meydana gelmektedir. Yani anne veya babanız bu sorunu yaşıyorsa sizde adaysınız demektir. Diğer %50 içerisinde ise çevresel faktörler dediğimiz beslenme, egzersiz, sabit pozisyonda çalışmak gibi veya çok yük bindirme gibi durumlarda Osteoporoz yani kemik erimesi meydana gelmektedir. Kemik erimesinin oluşmasında kasis g sisteminin maksimum geliştiği 18-20 yaşına kadar geçen zaman önemlidir. Dolayısı ile bu zamanı iyi kullanmak ileride kemik erimesine maruz kalmamak için önemlidir.
Ne yapılmalı?
18- 20 yaşına kadar kişinin vücut yapısına uygun egzersizler bu arada beslenmeye dikkat edilmeli. En önemlisi ise sabit bir noktada çalışmaktan sakınılmalıdır. Vücudun kaldırmakta zorlanacağı yükleri taşımamaya özen gösterilmelidir. Çağımız teknoloji cağı olduğu için çocuk ve gençler masa başında daha çok vakit geçirmektedirler. Bu onlar için çok zararlıdır, kemik direncini arttıracak hoplamak ve zıplamayı daha sık yapmalarını sağlamalıyız.

Biz kadınlarda kemik erimesi menepozdan sonra meydana çıkar ama biz bunun temelini yıllar öncesi 18-20 yaşlarında atmış oluyoruz aslında. Kısaca bu çağlarda 18-20 yaşlarında ne yaptırım yaparsak ileri ki yaşlarda kaybımız daha az olacaktır.
Bu bağlamda kız veya erkek çocuklarımızı çocuk ve gençlik dönemlerinde spora yöndendirmeniz daha iyi bir yaşlılığa adım attırmış olursunuz.
Geçtiğimiz yıllarda kemik erimesi tanısını koymak için kemik yoğunluk ölçümleri kullanılıyordu. Şimdilerde ise gelişen teknolojinin ve artan laboratuvar olanakları ile yeterli tetkikler yapılmaktadır. Ve kişinin kemik yoğunluğu azalmışsa nedenini araştırmak için bir çok seçeneğimiz var artık.

Kemik erimesinde ilaç tedavisi şart mıdır?


Eğer doktorunuz gerek görüyorsa ilaç tedavisi uygulanmalıdır. Tabi burada gittiğiniz doktor konunun uzmanı olması gerekmektedir. Hatalı alınan kemik erimesi ilaçları kemik kalitesinin bozulmasına, kırıklara ve artmış kireçlenme sorunlarına yol açar.

Geçmiş dönemlerde başka bir kişinin aldığı kemik erimesi olan kişilerin bana da yarar mantığı ile alındığı ve dönüşümü olmayan zararlara yol açtığı gözlemlenmiştir. Bu yüzden gelişi güzel hiç bir ilacı kullanmayınız.

Şayet kemik yapımında azalma yaşıyorsanız ve kemik yıkımında bir artma söz konusu ise konunun uzmanına gidip gerekli önlem ve ilaçları almalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder