12 Haziran 2016 Pazar

Analı Kızlı Çorba Tarifi

Analı kızlı ne kadar da güzel gelir kulağa birde yemeğini tadın dahada güzel gelecek damağınıza. Adana yöresinin analı kızlı çorbasını yapmaya hazır mıyız ? Hadi başlayalım kolay gelsin hanımlar.

Analı Kızlı Çorba Tarifi

Analı kızlı çorbamızın malzeme listesi ...

Bir buçuk su bardağı köftelik bulgur
250 gr yağsız kıyma
Üç yemek kaşığı irmik
Bir adet yumurta akı
Bir buçuk su bardağı su
Karabiber
Tuz

Analı kızlı çorbamızın iç malzemesi...

Bir adet iri kuru soğan
Yarım su bardağı sıvı yağ
150 gr orta yağlı kıyma
Bir kaç dal maydanoz
Dört yemek kaşığı ceviz
Karabiber
Pul biber
Kimyon
Tuz
Toz kırmızı biber

Sosu için...
Bir adet orta boy kuru soğan
Bir yemek kaşığı domates salçası
Bir yemek kaşığı biber salçası
Toz kırmızı biber ve tuz

analı kızlı çorbası-resmi

Analı Kızlı Çorba Tarifi


İlk önce derin bir yoğurma kabında bulgurumuzu sıcak suyla ıslatıp üzerini kapatalım. Ardından başka bir kavurma tavasında içini hazırlayalım rendelediğimiz soğanları suyunu çekene kadar kavuralım ve sıvı yağını ekleyelim. Soğanlar pembeleşene kadar pişirelim. Ardından da kıymayı ilave edip suyu çekene kadar yine kavuralım

Köftelerin hazırlanışı

Öncelikle bulgurun üzerine sıcak su ekleyelim bir köşede şişmeleri için bırakalım.

Biz bu arada iç malzemesini hazırlayalım, bunun için bir tavaya rendelediğiniz soğanı alalım suyunu çekmesi için yağ ilave etmeden önce suyunu çekene kadar kavuralım.arkasından salça ve baharatlarını ve maydanozuda ekleyip iyice kavuralım. Ve ocaktan alalım.
Diğer taraftan şişen Bulgurumuzun içerine irmik, kıyma, yumurta akı, tuz ve karabiberi ekleyip elimizi suya batırarak iyice kıvam alana kadar yoğuralım.
Kıvama gelen köftelerimiz den yumurta büyüklüğünde parçalar alarak yuvarlayalım.
Ve yuvarladığımız köfteyi içli köfte gibi parmağımızla ortasına batırıp çevirerek içini oyalım. Açtığımız köftemize kıymalı harçtan koyalım ve tepesini geri kapatıp yuvarlayalım.
Bu işleme hamurun üçte birini yapana kadar devam edelim.
Diğer kalan hamurdanda kızlarını hazırlamaya başlayalım bu seferde köftemizden misket büyüklüğünde kopartalım ve yuvarlayalım.
Çorbamızın suyu içinde tencereye sıvı yağı ve soğanları alalım ve soğanlar renk değiştirip kokusu gidene kadar kavuralım.
Ve salçamızı da ilave edelim salçanın kokusu gidince ise suyunu ilave edip kaynamaya bırakalım.
Suyumuz kaynamaya başlayınca hazırladığımız köfteleri suya ekleyelim. Tenceremizin altını açıp kaynamaya bırakalım . Köftelerimiz pişmeye başlayınca suyun yüzüne çıkacaktır. İyice köftelerle salçalı suyun özleşmesini bekleyip ocağımız altını kapatalım.
Ve derin çorba tabağına alıp servise sunalım

Not: hazırladığımız iç malzemesini soğuk olmasına dikkat edelim zira köftelerimiz suda dağılabilir.


Afiyet olsun....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder