16 Haziran 2016 Perşembe

Trabzon Burmalısı Tarifi

Bu lezzeti tatmayan yoktur diye düşünüyorum, özellikle Giresun'lu bayanların yaptığı Trabzon Burmalısını denemenizi tavsiye ederim. Gerçekten çok güzel oluyor. Şimdi adı Trabzon burmalısı diyorsunuz ama Giresun burmalısından bahsediyorsunuz diyeceksiniz. Ama ben ilk bu tatlıyı, orada yedim yapacak bir şey yok. Sonuç itibari ile Karadeniz bölgesine has bir tatlıdır, yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin.

Trabzon Burmalısı Tarifinin Malzeme Listesi


Hamur malzemeleri

84 gram (1 çay bardağı) yoğurt
88 gram 1 çay bardağı) zeytinyağı
1 tane yumurta
1 Paket kabartma tozu
Tuz
Aldığı Kadar Un

İç Malzemeleri
500 gram Fındık
500 gram Ceviz

Üzeri için:
250 gr. Tereyağı
Yarım cay bardağı, zeytinyağ

Şerbeti için;
5, 5 Su bardağı toz Şeker
3,5 Bardak su
Limon Suyu, bir kaç damla

Trabzon burmalısı tarifi

Trabzon Burmalısı Tarifi


Öncelikle hamurunu hazırlayalım, hamuru için karıştırma kabına zeytinyağını ve suyu alalım elimizle karıştıralım. Daha sonra üzerine yoğurt, yumurta ve tuzu koyalım güzel bir şekilde karıştıralım. Üzerine unu yavaş yavaş ekleyelim, unu kıvama gelene kadar eklemeye devam edelim, kulak memesi kıvamına gelince un eklemeyi bırakalım. Daha sonra hamuru yirmi üç eşit bölelim, ve nişasta serpilmiş bir tepsiye alalım. Üzerine nemli bir mutfak havlusu serelim yarım saat dinlendirmeye bırakalım.
Biz bu arada şerbetini hazırlayalım, su ve şekeri bir tencereye alalım ve kaynatalım koyulaşmaya başlayınca limon suyunu ekleyelim. Hazırladığınız şerbeti soğuması için bir kenara bırakalım.
Dinlenmiş olan hamur bezelerini tek tek nişasta serpilmiş bir tezgahta incecik açalım, actığimız her yufkanın üzerine nişasta serpelim ve üst üste koyalım. Doğrayıcı da çektiğimiz fındık ve ceviz içlerini açtığımız yufkaların üzerine serpelim daha sonra ucunu içe çevirerek oklavaya saralım yufkayı. Daha sonra yufkayı oklavanın her iki ucundan ittirerek ortaya doğru toplayalım ve tepsiye çıkaralım ve keselim. Tüm yufkaları bu şekilde yapalım. Hazırladığınız hamurun üzerine eritilmiş tereyağı ve zeytinyağı karışımı yağı kaşık yardımı ile tüm hamurların üzerine dökülür. 175 derecelik ısıda üzeri kızarana kadar yaklaşık bu süre 1 saati buluyor. Trabzon Burmalısının üzeri kızardıktan sonra fırından alalım ve ılınmasını bekleyelim daha sonra soğuk şerbeti dökelim bir kaç saat sonra servis edebiliriz. Afiyet olsun..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder