12 Haziran 2016 Pazar

D Vitamini Eksikliğine Dikkat!

Son yıllarda D vitamini eksikliği oranında hızlı bir yükselme var. Aslına bakarsanız vücuttaki D vitamini eksikliğinin ne kadar önemli olduğunu ve birçok hastalığı sebebi olduğunu halkın büyük bir kısmı bilmemektedir. Bırakın halkı birçok doktor muayene esnasında şikayetlerinizi söyleseniz bile D vitamini tahlili bile istememektedir. Halbuki meme kanseri başta olmak üzere, barsak kanseri, pankreas ve kolon kanseri, eklem ve kas ağrıları, depresyon ve bir çok hastalığın sebebi D vitamini eksikliği olabilir. İşte bugün size için D vitamini hakkında bilmeniz gereken önemli noktalara değineceğim. Uzmanlar günlük D vitamini ihtiyacını yaklaşık 20 dakika güneşlenme ile giderebildiğimizi söylemektedir. Yeterince güneş almayan ve besinlerde D vitamininin oldukça düşük olması vücuttaki D vitamini stoklarını düşürmekte. Son yıllarda yapılan araştırmalarda Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde % 30’ u D vitamini eksikliği yaşamaktadır. Ülkemizde ise halkın bilinçli olmaması ve gerekli tahliller yapılamadığı için Sanırım bu oran yüzde otuzu çok da üstünde olabilir. Dünya nüfusunun yüzde otuzunda D vitamini eksikliği olduğunu söylemiştim, fakat bu oran özellikle yaşlılarda yüzde % 60 lara kadar çıkabiliyor.
D vitamini eksikliğinde ne yapmalı

D Vitamin eksikliğinin belirtileri:


1- Depresyon
Serotonin hormonunu D vitamini eksikliği sebebi ile düşer bunun sonucu depresyon başta olmak üzere birçok ruhsal hastalıklara sebep olur.
2- Kemik, Eklem ve Kas Ağrıları
3- Kas zayıflaması
4- Terleme
Vücutta D vitamini eksikliği ile özellikle baş bölgesinde aşırı terleme görülür. Baş kısmındaki aşırı terleme bebek ve çocuklarda D vitamini eksikliğinin en büyük göstergesidir.
5- ishal ve kabızlık gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları
6-Halsizlik ve konsantrasyon (yoğunlaşma ) bozukluğu
7-Özelliklede yüksek tansiyon
Evet sevgili takipçilerim kısaca özetlemek gerekirse vücuttaki D vitamini eksikliği nelere yol açtığını sizler için sıraladık. Kendinizde bu belirtileri görüyorsanız mutlaka ama mutlaka bir hekime başvurmalısınız. Bu belirtiler olmasa bile yılda en az bir kere D vitamini ölçümü yaptırmalısınız. Son bir yıldır sağlık ocaklarında D vitamini tahlili yapıldığı için aile hekiminize D vitamini testi yaptırmak konusunda ısrarlı olun derim. Eğer vücudunuzda D vitamini eksikliği var ise mutlaka D vitamini içeren ilaçlar ile takviye yapın. Fakat şunu unutmayın D vitamini eksikliğini sadece ilaçla gidemezsiniz aynı zamanda en az günde 15- 20 dakika güneşlenmenin şart. Sağlıklı mutlu huzurlu bir ömür geçirmeniz dileğiyle bir sonraki sağlık paylaşımlarında tekrar görüşmek üzere Şimdilik hoşçakalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder