4 Ağustos 2016 Perşembe

Akraba Evliliklerinin Zararları

Günümüzde yapılan akraba evliliğinin zararları..


İnsan vücudunda bütün kromozomda binlerce gen olduğu bilinir bütün genler kromozom üstünde ayrı ve özel bir yeri vardır. Vücuttaki genler bir kuşaktan diğer kuşağa geçen kalıtsal birimdir. Ve bir takım hastalıklarım meydana gelmesinde anne yada babadan bozuk gen geçirilmesi yeterli olabilir bazı hastalıklarda ise hem babadan hem anneden alınan bozuk gen alınması hastalığa sebep olmasına yol açar.
Anne ve babanın sağlıklı olabilir fakat vücutta bozuk gen taşıyorlardır tıbben heterozigot adı verilen hastalıktır. Hastalığın meydana geldiği bozuk geni alan çocuk homozigot yani hem anneden hem babadan alınan bozuk geni taşımaktadır ve bunada tıp dilinde otozomal Resesif kalıtım yani bozuk gen taşıyan aile bireylerinin hasta bir çocuğa sahip olmaları % 25 tir. İşte bu yüzden normal akraba olmayan evliliklere nazaran akraba evliliklerinde daha yüksek olduğu tespit edilmiştir ve ayrıca düşük ve ölü doğumlar daha yüksektir .
akraba evliliklerinin zararları-2
Günümüzde ve eskilere dayanan çalışmalarda kan bağı evliliklerde evlenme oranını % 20 ve % 40 arasında olduğu tespit edilmiştir. Avrupa'da ise bu oran % 0,1 ve % 0,3 olarak belirlenmiştir akraba evliliği yapan annelerimize tavsiyemiz gebelikleri boyunca genetik danışmana görünmeleridir.
Akraba evliliğinin zararları..
akraba evliliklerinin zararları
Bir çoğumuz biliriz ki akraba evliliğinin sakıncaları elbette vardır araştırma yapılan bölgelerde bu sakıncalarının öneminin az olması dikkat çekmiştir.
İşte bu yüzdendir ki akraba evlilikleri bir hayli yaygındır
- Akrabalar arasında tatsızlık ve kırgınlıkların oluşması evlilikte gelin giden kızımızın dövülme şiddete uğraması sonucu en yakını annesine gidip kendisine yapılan şeyleri anlatmasından bunun sonunda ise akrabalar arasında kırgınlıkların gelişmesi bir de diğer bir yönü akraba evliliği olduğu için istemeye istemeye evliliklerini sürdürmek zorunda olanlar var.  Ayrılma neticesinde akrabaların birbirine küsmeleri tartışmaları olacağı için bir çok yerde gençler akraba evliliği istemiyorlar fakat ailelerin baskıları neticesinde kabuk etmek zorunda kalıyorlar.
akraba evliliklerinin zararları-
Yapılan akraba evliliğindeki çocukların sakat oluşu...
Yapılan akraba evliliklerinin yapılan çocukların bir çoğu biyolojik olarak sakat doğuyor. Hatta bir kaç ilimizde yapılan laboratuvar araştırmalarında akraba evliliğiyle ölen bebeklerin arasında bir ilişki olabileceğinin üzerine durulmuş ve kabul edilmiştir ölüm sebeplerinin akraba evliliğinden kaynaklandığı. Fakat eskilere nazaran şimdiki gençler bunun farkındalar eskiler çocukların sakat doğmasına Allah vergisidir önüne geçilmez derken gençler herşeyin farkında fakat bunu büyüklerine anlatmakta zorluk çekiyorlar.
Gelin şimdi kalıtsal hastalıklar Hakkı'nda bilgi edinelim..
-
Çocuktaki sağlığı etkileyen ve dışarıdan görünmesini sağlayan böbreklerde bozukluk Kalpte delik olması gibi yani iç organlarda normal dışında hastalıkların meydana gelmesi gibi bir çok hastalık
Çocuktaki zeka seviyesinin ve ilerleyen Zaman'da bu özelliğin dışa vurması zeka geriliği anne babanın sağlıklı olması bu birliktelikten doğacak çocukta olmasını engellemez
Çocuk ilk bakışta normal ve sağlıklı gözükebilir fakat iç organlarında bozuklukların görülmesi mümkündür.
Kalıtsal hastalıkların anne ve babanın meydana getirdiği hastalıklar babanın spermi annende yumurtalıklarından kromozomların taşınması sonucu doğan çocukta sakatlık meydana getirebilir. Evliliğe adım atılırken soy ağacının çok iyi incelenmesi gerekmektedir.
Çok öncelere dayanan beşik kertmesi de akraba evliliğinin en büyük temellerinden biridir komşu arasında yapılan beşik kertiği akrabalar arasında da çok rastlanmaktadır .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder