10 Ağustos 2016 Çarşamba

Eyvah Çocuğum Ergenlik Dönemine Girdi.

Ergenlik dönemi birçok anne için adeta kabus denilebilecek bir dönem olsa gerek. Tabi ki her çocuğun bu dönemi aynı şekilde geçireceğini düşünmek oldukça yanlış bir varsayım olur. Çocuklar ergenlik döneminde ne kadar farklı davranışlar sergilese de üç aşağı beş yukarı benzer özellikler görülmekte. Biz annelere büyük sorumluluklar düşen bu dönemde size çok faydalı olacağını düşündüğüm harika bir yazı hazırladım sevgili takipçilerim. Bu zor dönemde boşanan ve elbette ki tek başına bir mücadele vermek zorunda kalan anneler için mücadele çok daha zorluk göstere bilir. Evet, sözü uzatmadan ergenlik döneminde bir ebeveyn olarak neler yapmanız gerektiğine değinelim.

Eyvah Çocuğum Ergenlik Dönemine Girdi.
Ergenlik döneminde gerek cinsel dürtüler gerekse fiziksel değişimler çocuklar üzerinde önemli değişimlere neden olur. Kız çocukların da yeme bozuklukları içe kapanma görülürken erkek çocuklarında daha çok saldırgan bir davranış görülebilir. Ergenlik döneminde çocukların çok farklı düşündükleri ve çok farklı hissettikleri bir gerçektir. İşte bu nedenden dolayı ergenlik döneminde depresyon en fazla görülen psikolojik rahatsızlıkların başında gelir. Ergenlik döneminde çocukları yaklaşımınız sevgi ve ilgi dairesinde olmakla birlikte kurallar hiçbir zaman bir kenara atılmamalıdır. Kurallara uyma konusundaki yaptırım asla onur kırıcı ve aşağılayıcı tutumlar içermemelidir. Ceza sadece yoksun bırakma şeklinde olmalı ve sorumluluk bilinci aşılanmalıdır.
-Ergenlik döneminde çocuğunuzun düşüncelerini isteklerini ve bir karar alma sınırında düşüncesinin mutlaka öğrenin ve onun düşüncesine önem verdiğinizi hissettirir.
- Bir ebeveynin en büyük sorunu sürekli çocuklarımıza söylenmemizdir. Sürekli yaptığı davranış hakkında söylenmeniz Yani akıl vermenin çocuk için oldukça sıkıcı bir durum yaratacaktır özellikle de ergenlik döneminde...
— Çocuğunuzun sürekli eleştirmekten kaçının ve önemsiz konularda onu eleştirmekten vazgeçin.
- Ergenlik döneminde çocukların yaptıkları hareketler karşısında takdir edilmeye oldukça ihtiyacı vardır. Bu zor süreçte onları yapmış oldukları hareketler karşısında takdir etmeyi ihmal etmeyin.
- Aranızda herhangi bir çatışma çıktığında çocuğunuzda sürekli uzlaşmacı bir tavır içinde olur.
- Ergenlik döneminde hormon değişimi nedeniyle çocuklarınızın ruh hali sürekli değişim gösterebilir. Ruh halindeki bu değişimi fazla abartmadan anlayışla karşılamanız oldukça önemlidir.
Evet, sevgili anneler ve babalar çocuğunuzun geleceğine zemin hazırlayacak kişilik ve karakterinin oturacağı bu dönemde geleceğe yatırım yaparak doğru bir ebeveyn olmak yolunda adım atmanız dileğiyle hoşçakalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder