22 Ağustos 2016 Pazartesi

Kurban Eti Nasıl tüketilir? Nasıl saklanır? Nasıl pişirilir?

Kurban Eti Nasıl tüketilir? Nasıl saklanır? Nasıl pişirilir?


Evet kurban Bayramı yaklaşıyor çocukların şeker sevinçleri evlerde tencerelerden dumanları çıkan kavurma kokuları bayram telaşı sevinçler burukluklar hepsi bir arada umarım.  Mutlu kalabalık sevinci bol olan bir bayram geçirirsiniz . Yazımızdaki amaç ise kurbanda tüketilen etten tutun saklanması Nasıl lezzetli et pişirilir hepsi burada Türkiye aşçılar federasyonunun ( TAFED) üyelerinin vermiş olduğu bilgiler püf noktalar umarım size fayda sağlar.

Kurban Etini bir gün dinlendirin

Bayram'da kavurma sunumunun bol olduğu zamanda özellikle Bayram'ın ilk gününde etlerin dinlendirilmenin mümkün olmadığını biliyoruz. Fakat dana ve koyun etinin bir gün dinlendirilmesi kavurmanın daha lezzetli olmasını sağlayacaktır.

Kurban Etini ilk önce harlı Ateşte mühürleyin

Lezzetli bir kavurma elde etmek için mühürleme şart, ilk önce kızdırdığımız tavaya Etin kendi iç yağını koyup erittikleri sonra kuzu etini 8 dakika yüksek  ateşte pişirin . Kavrulduktan sonra besin değerinin artması için ise bir tüm kuru soğan koyalım doğramayalım et uzun süreli pişireleceği için soğan dağılacaktır. Kuru soğan ete hem kokusunu hemde lezzetini verecektir. Et yemeklerini yaparken tuzunu ve baharatlarını en son atmalısınız nedeni tuz Eti sertleştirecektir et harlı ateşte mühürlendikten sonra ocağın altını kısalım ardında isteğe göre acısını siz damak tadınıza göre ayarlayın ve baharatlarını ekleyin. Defne yaprağı da ete güzel bir lezzet verecektir. Defne yaprağı hem kuzu Eti'nin kokusunu alacak hemde lezzetini arttıracaktır. Etimizi kısık ateşte iyice pişene kadar kavurup sunuma ve ikrama hazırlayabiliriz.

Dana Kavurmanın daha iyi pişmesi için içerisine bir bardak su koyulmalı

Dana kavurmada kuzu kavurmadan aynı pişirildiğini söyleyebilirim fakat dana kavurmaya bir bardak suyun ilave edilmesi kavurmayı daha lezzetli pişecektir .
Dana Eti'nin pişme süresi biraz daha uzun olduğu için bir bardak suyun eklenmesi gerekiyor.

Kurban etini saklarken ve tüketirken nelere dikkat edilmesi gerekiyor

Kurban Bayram'ının öncesinde uzmanlar etin saklanması ve tüketilmesi hakkında bazı uyarılarda bulunuyor.
Özellikle beslenme ve diyet uzmanlarından bilgiler ve uyarılar çok önemli bayramda şekerli ve şeker tüketimleri yanında et tüketiminde artış oluyor bu nedenle yüksek tansiyon şişmanlık kalp damar hastaları mide şeker gibi hastaların özellikle çok dikkat etmeleri gerektiğini söylüyorlar.
Ayrıca veteriner kontrolü olmayan ve en önemlisi uygun koşullarda kesim yapışmayan hayvanlar samonella tüberküloz ve şarbon gibi hastalıkları bulaştığını açıkladılar. Uzmanlar ayrıca etin sebze ile pişirilmesini sağlık için daha önemli olduğunu vurguluyorlar.

Yazının başında da aktardığımız gibi uzmanlar etin mutlaka 24 saat kadar dinlenmesini vurguladılar. Yeni kesilen hayvanın etinin hem sert olması pişirirken ve tüketilirken sindirim sisteminde zorluk yaratacaktır. Şişkinlik ve hazımsızlık yapacaktır.

Kurban Eti Nasıl tüketilir

Kurban Etini sağlıklı bir şekilde Nasıl saklarız ?
Kesilen kurban etleri parçalara bölündükten sonra özellikle temiz ve serin bir yerde 5 saate yakın dinlendirilmeli kesilen ve parçalara ayrılan etin iç kısmındaki ısının düşmesi için etin üzeri kapatılmamalı .

Et dinlendikten sonra temiz ve hijyen olan kaplarda buzdolabın alt gözlerinde 4 gün kadar dondurucuda ise 18 aya kadar saklanabilir . Dondurucuda donan etlerin tekrardan kullanılması için etlerin tek kullanımlık poşetlere konulması gerekiyor nedeni ise dondurucudan çıkan et çözüldükten sonra tekrar dondurucuya konulmaması gerekiyor.
Etin haşlanması veya fırınlanması parazitlerin ete geçmesini engeller.
Bu yüzden haşlama ve fırınlama gibi pişirmenin tercih edilmesi gerekiyor.

Bu şekilde pişirme yöntemi etteki parazitin insan vücuduna geçmesini engelleyecektir . Mangal yapılacak etlerin ateş ile arasında 15 cm kadar bir mesafenin olması gerekir. Et ile ateşin yakın olması B 12 B 1 vitaminlerinin kaybolmasına neden olacaktır. Bayram boyunca çok fazla et tüketimiyle normalinden fazla protein ve hayvansal yağı almış oluyoruz . Bu yüzdende kalp ve damar hipertansiyon böbrek hastalıklarının kötü yönde etkilemesine yol açar. Bu tür hastalıkları olanlar Etin YAĞLI kısımlarını ayırmalarını ve hayvansal yağları tüketmemeleri gerekir

Ciğerin üzerinde bulunan zar ve görünen kötü kısımların ayrılması gerekiyor

Kurban Bayram'ında sakatat tüketiminde de artış görülmektedir . Sakatatlarda parazitlerin fazlaca bulunduğunu söyleyen uzmanlar sakatların çok iyi temizlenmesi gerekiyor ciğerlerin üzerinde bulunan zarların ve görünen kötü kısımlar ayrılması gerekiyor.
Et tüketiminin 90- 120 gr olması gerekiyor ve günün öğle saatlerinde tüketilmesi lazım , akşam öğünlerinde sebze ve posa içeriğinin yüksek olduğu besinler tüketilmeli .
Etin yanında C vitaminli salata sebze taze sıkılan meyve suları tercih edilmeli .

Kavurmada ilave yağ kullanılmamalı
Et yapılırken ilave ek yağ kullanmaktan kaçınılmalı Bayram'ın geleneksel hale gelmesi içerisine ne fazla kuyruk yağı nede tereyağ kullanılmalı ve özellikle kısık ateşte kendi suyu ile pişirilmesi önerilir
Kurban Bayram'ında misafirlerinize şerbetli tatlılar sütlü tatlılar meyveli tatlılar çay veya meyveler ikram edilmesi daha uygun olacaktır.
Yine Bayramların vazgeçilmez emekler verip hazırladığımız şerbetli tatlılar çok tüketilmemesi gerekiyor. Gün içerisinde 1-2 dilim tatlı olabilir ve gün içerisinde 2-2,5 litre su tüketilmesi gerekir

Sağlıklı ve Mutlu bir bayram geçirmek için sağlıklı beslenmeye dikkat etmek gerekiyor.

Mutlu Bayramlarınız olması dileğimle...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder