1 Ağustos 2016 Pazartesi

Küçük çocuklarda tuvalet eğitimi

Küçük çocuklarda tuvalet eğitimi


Bebeklerimiz de doğumundan bir süreye kadar geçen zaman diliminde tuvalet alışkanlığı edinene kadar altları bağlı şekildedir fakat artık zamanının geldiğini düşünen anneler bu konuda ne yapması gerektiğini düşünebilirler. İşte bu yazımız tam size göre. Bakalım hep birlikte neler yapabiliriz .

çocukta tuvalet alışkanlığı-2
Uzmanlara ve araştırmalara göre tuvalet alışkanlığının zamanı yaz aylarının olduğu belirtilmiştir.
Örnek vermek gerekirse çocuğumuzun yürümesi bazı basit işlemleri yerine getirebilmesi kendisinin istediklerini kendi dili ile yansıtması evde aile bireylerinden birinin taklitlerini kendince yapabilmesi çocuğunuzun tuvalet eğitiminin zamanın geldiğinin sinyallerini verir. Tuvalet alışkanlığının kazandırılması çocuklarımızın hayatında önemli bir ilerleme olduğundan evdeki ebeveynlerinde buna hazır olması gerekmektedir. Gerekenler ise en başta sabırlı olmaları ceza vermemeleri başkaları ile kıyaslama yapmamaları ve girdikleri bu yoldan dönmemeleri gerekiyor.

çocukta tuvalet alışkanlığı-3
Çocuklarımızda mesanenin kontrolü genelde 18 aydan üç yaşına kadar kazanıldığı için tuvalet eğitimi 2 yaşlarında başlamak daha iyi olacaktır. Bazı çocuklarımız bir iki güne tuvalet eğitimini kapıyor ve hiç zorluk çektirmiyor bazı çocuklarımız ise bu konuda çok inatçı olabiliyorlar..
Fakat burada en önemli sorunlardan biri aile içindeki bireylerinin tutumu, daha doğrusu yanlış tutumların çocukların üzerinde çok önemli sorunlara yol açabilir . Unutmamak lazım her çocuk ilerde tuvalet eğitimini öğrenecektir onun için her yanlış tutum çocukta ilerleyen zamanlarda öz güven eksikliği, kimlik bağlama sorunlarına neden olacaktır.

çocukta tuvalet alışkanlığı
Ceza vermeyin kimseyle kıyaslamayın ve asla tekrar beze geri dönmeyin...
Yeni doğan bir bebeğin kaslarının gelişmemesi nedeninden nasıl yürümeye alıştırılmıyorsa kendini ifade edemeyen bir çocuktan da tuvalet eğitimine karşılık vermesini beklemeyin sabırlı olmakta çok büyük fayda var. Konuşmaya başlayan bir çocuğun  beş saat kadar altının kuru kaldığı ve idrarını dışarıya tek bir seferde yapabiliyorsa tuvalet alışkanlığına hazır olduğunun işaretidir.. Yaklaşımınız artık sende bizim gibi tuvalete yapabileceksin ve biz sana bu konuda yardımcı olacağız ve bunun için sana gerekli olacak şeyleri alacağız .

çocukta tuvalet alışkanlığı-4
Örnek ; ayaklı oturak hem kendisinin korkmaması hem de sizin rahatlığınız için alıştırma külotu, minik klozet oturağı gibi şeyleri birlikte yapacağınız alışverişle çocuğunuzu motive ve mutlu edecektir . Tuvalet eğitiminde tutarlı olmakta çok önemli bakıcıya veya ailenin büyük bireylerine örneğin anneanne babaanne gibi büyükleri kesinlikle bez bağlamamalarını söyleyeceksiniz .

çocukta tuvalet alışkanlığı-5
Tabi ki bu süreçte çocuk ara sıra altına kaçırma olayları olacaktır işte burada en büyük görev yine anne ve babaya düşüyor.Tutumunuz kesinlikle sert olmaması lazım. Ceza vermek olmayacak, çocuğu başkaları ile asla kıyaslamamak lazım.Kıyaslama belki size kısa süreli işe yarayabilir fakat sonra bu problem haline gelecektir..Misal; bak arkadaşın öğrendi sen hala bez bağlıyorsun,bebeksin sen büyümek istemiyor musun gibi örneklerle yaklaşmayın..

çocukta tuvalet alışkanlığı-
Çocuklarınıza bezi bıraktın kutlamaları yapın...
Çocuklarınızın bünye bakımdan hasta olduğu zamanlarda örneğin kabız kendisini fazlaca etkileyen olaylar karşısında hastalandığında düzenin değiştiği dönmelerde tuvalet eğitimine başlanmamalı ve annenin kendini kesinlikle hazır hissettiği bir dönemin olması gerekiyor.

çocukta tuvalet alışkanlığı-6
Eğer ki anne çocuğa tuvalet eğitiminde uygun zamanın olmadığını düşünüyorsa en uygun zamanı beklemesi lazım.
Yine bu dönemde çocuğun dışkısına ve çişine 'inanmıyorum ne kadar pissin' 'çok kötü koktu' gibi cümleler kurmak çocuğun çıktığı bu yolda başarısız olmasını sağlamaktadır.
Bunun yerine aferin bak yavaş yavaş öğreneceksin akıllı yavrum seni ödüllendireceğim gibi sözler daha etkili ve iyi olacaktır.
Evet benim çocuğum bezi bıraktı adı altında küçük ama onu mutlu edecek şekilde kutlamalar düzenleyebilir ve bunun faydasını görebilirsiniz .

çocukta tuvalet alışkanlığı-1
Gece tuvalet eğitimi....
Gece eğitimde artık çocuk gündüz alıştırmalarına ayak uydurduktan sonra kesinlikle bez bağlamamak ve bez yerine alıştırma külotları ve koruyucu alez kullanılması gerekmektedir..Çünkü gece gündüze göre biraz daha zordur.. 'Kalk çişin geldi' sözü gece derin uykuda olan çocuğa sinyali zor verecektir, gece mesane daha dolduğundan uykudan uyanmak çocuğu zorlayabilir . Çocuk gece uykuda iken anne ve babanın bu dönemde saat alarmı kurarak çocuğu tuvalete götürmeleri mümkün, fakat çocuğun uyurken kendisinin tuvalete götürüldüğünden haberdar olması daha iyi olacaktır.. bu alışkanlığı kazanması için yol gösterecektir
Kısacası çocuğun bu dönemde her şeyin farkında olması fakat onu da mutlu edecek şekilde olması gerekmektedir .
Başarılar..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder