23 Ağustos 2016 Salı

Harika Sofralar

Evimizin süsü sofra düzeni


Sofradaki düzen Nasıl olmalı ?
Bir çoğumuz evimizde özel olsun resmi olsun aile içi önemli davetler olsun bizi biraz endişelendirir. Nasıl bir örtü seçilmeli masanın süslenmesi nasıl olmalı oturma düzeni nasıl sağlanmalı çatal ve kaşık yeri nasıl olmalı.  İlk öncelikle hangi yemek servise sunulmalı gibi bir çok şey bizim panik olmamıza neden olabilir.
Söylemesi ayıp belki ama hazırladığımız davet ve masa konuşulsun isteriz . Amaç sizlere büyük ve küçük ip uçları vererek unutulmaz bir davet yemeği nasıl başarı ile sonuçlanır yazımız tam size göre hem şık hem mükemmel bir davet için hazır mıyız ?

sofra düzeni-2

En önemli başlangıç davetin ve verilecek yemeğin konusunun ne olduğu misal doğum günü, evlilik yıl dönümü nişan düğün gibi belirlenmesi ile başlar. Ardından da davetli listesi ile devam eder ve bir hafta önceden başlanmalı bu etkinliğe , nişan düğün gibi davete ise 2 yada 3 hafta önceden başlanmalı hazırlıklara .

sofra düzeni

Sofranızın kuralları neler
Gün ve kişi sayısı tamamlandıktan sonra sıra sofra kurallarına geldi hemen hemen herkes evinde sofra ile alakalı objelerle hazırdır fakat soframızın bazı dikkate alınması gereken püf noktaları vardır .

sofra düzeni-

Bunlar neler ?
İlk önce şık bir masa örtüsü kullanımı ilk uyumu masa örtüsü ile yakalayacağız çünkü ve peçeteler kesinlikle masa örtüsü ile uyum içinde olmalı peçetelerin özenli bir şekilde katlanılması gerekir . Tavsiye edebileceğim keten işlemeli veya dantel örtüler masanızı çok iyi süsleyecektir. Masayla örtünün boyları orantılı olması da önemli ne çok kısa nede çok uzun olmalı . Mesela zıt örtü ve peçetelerle çok güzel bir masa hazırlanabilir. Fakat özel ve resmi bir masa hazırlayacaksanız her şey uyumlu ve ahenk içinde olması daha iyi olacaktır. Tabaklar çatal bıçaklar bardaklar tek tek değil hepsi takım ve uyum içinde olmalı taze bir çiçek ya da farklı şekillerde süslemeler kullanılacaksa masanın armonisinin bozulmamasına çok dikkat etmeliyiz. Masaya koyulacak olan tabaklar ise masaya sunulacak yemeklerin ip uçlarını da verecektir mesela menünüzde çorba ikram edilecekse kesinlikle çorba kasesi konulmalı ama yok ikramda çorba yoksa masaya ordöv tabağı konulması gerekir.

sofra düzeni-1

Masadaki çatal kaşık ve bıçak kullanımı

Sofrada kullanım amacına göre dıştan başlayarak içe doğru gelmesi şartı ile yerleştirilmesi gerekir.

Masada tabak konulması

Masaya konulacak tabaklar ilk servis tabağı ardından yemek tabağı salata ve ekmek tabağı şeklinde kullanılmalıdır. Fakat yukarıda yazımızda belirtildiği gibi yemek menünüze göre tabakların yer alması gerekir.

sofra düzeni-3

Masadaki takımların yerleri

Yemek çatalını tabağın soluna konulması
Yemek bıçağını tabağın sağına konulması
Yemek kaşığının tabağın sağına bıçağın ise dışına
Balık çatalının tabağın soluna çatalın ise dışına konulması
Balık bıçağının tabağın sağına yemek bıçağını dışına konulması
Meze çatalının tabağın soluna masadaki diğer çatallarının dışına konulması
Meze kaşığı tabağın ön kısmına konulması
Çerez ve pasta çatalının tabağın ön kısmına fakat sapı sola gelecek şekilde konulması
Çerez ve pasta bıçağını tabağın ön kısmına kesen tarafı tabağa bakacak sapı ise sağa doğru çatalın yanına konulacak
Masadaki su bardağı tabağın sol ön kısmına konulması
Şarap bardağını su bardağının sağ kısmına konulması
Rakı bardağı su bardağının yanına konulması
Tuzluk ve biberliğin iki servis tabağının arasına konulması
Yağlık ve sirkeliğin sofrada ortaya yakın olması
Masadaki hardal veya diğer sosların yağ ile sirkeye yakın konulması
Yağ tabağının servis tabağının sol ilerisine konulması
Salata tabağının servis tabağının sol ilerisine konulması
Meyve tabağının orta kısma konulması
Ekmek tabağının orta kısma konuşması
Çiçek süslemelerinin masada orta kısma konulması
Peçetelik ise servis tabağını soluna konulması gerekir.
Evinize alacağınız davetlilerin gelmesinden önce sizin davetlilerin yerini ayarlamanız gerekiyor. Ayarlamayı yaparken birbirinin sohbetini seven birbirini tanıyan şahısların yan yana oturmasına dikkat etmenizde gerekiyor.
Servisi siz yapıyorsanız eğer sağında oturandan ve bayandan başlamanız gerekir eğer servisinizi yardımcınız yapıyorsa ev sahibinin sağında oturan bayandan başlanması ve sol taraftan devam etmesi gerekir. Ve en son ev sahibine servis eder ve garsonun elinden hiç bir şey alınmaması gerekir. Eğer bir istek olursa garsondan sessiz şekilde istenir.

sofra düzeni-4
Yemek servisi bitikten sonra tatlı için masa temizlenir. İçki istenmiyorsa açık bir şekilde söylenir servis yapılırken ısrarcı bir tutum sergilenmemelidir. Masadaki kadeh el yada ters bir şekilde kapatmamak gerekir. Fakat yemek konusuna göre ikinci kez isteği olup olmadığı sorulur.
Bıçak kullanılması gerektiği yerde çatalı sol elle tutulması gerekir yani bıçak sağ elle tutulur bıçak kullanımı sırasında bıçağın Keskin olmayan tarafına işaret parmağı ile bastırılır ve kesilme işlemi yapılır
Bıçağı ve çatalı kullanırken masa örtüsüne konuşmamasına dikkat etmek gerekir tabağın içine yada tabağın yanına bırakabilirsiniz .
Kaşık da aynı bıçak gibi kullanılır salata yada çerez çatalı yemek çatalımızdan kısadır yemeğin yanında salata verildiğinde salata çatalını yemek tabağının şokuna konulur.
Sofradaki balık çatalı ise kısa ve düzdür. Masada kaşığın sağına konulur. Tatlı kaşığı ise tatlı tabağının içine konulması gerekir.

sofra düzeni-5
Davetlilerin önüne 3 taneden fazla kaşık çatal ve bıçak koyulması gerekir. Yemek sırasında bu servisleri kaldırıp yerine gerekli olanların koyulması gerekir.
Masadaki peçetelerin resmi olmayan yemeklerde çatalın Soluna resmi yemeklerde ise servis tabağının içersine koyulmalıdır.

Peçeteler sağ üst taraftan tutulup açılır ve dizlerin üzerine serilir. Yemek işi bitikten sonra ise katlanıp tabağın sağ kısmına konulur buruşuk bir şekilde koyulmaz diğer kağıt peçete top şeklinde tabağa konulmaz.

Gösterişli sofralarınız olsun ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder