2 Ağustos 2016 Salı

Çocuklarımız tehlikede

Çocuklarımız tehlikede


Günümüzün hastalığı bilgisayar oyunları
Nedenleri...
Günümüzde çok fazla oynanan ve bağımlılık yapan bilgisayar oyunları özellikle çocuklarda görülen oyunların bağımlılık nedenleri sosyal,fiziksel ve ruhsal olarak üç farklı bakış açısından ele alınabilir.
İlk önce sosyal nedeni günümüzde sosyal ağlara ulaşımın çok kolay ve yaygın olması eskiye nazaran şimdi maddi geliri düşük ailelerde internet cafelerin artması ve hemen hemen her evde bilgisayar olması nedeni ile yaygın bir hal almıştır bu nedenden çocuklar ve ergenler bilgisayar ve internet erişiminin olduğu her yerde sosyal paylaşımları bu yönde olmaktadır ve en önemli etkenlerden birisi ise diğer arkadaşının oyun erişimini görmekte ve bunlardan bi haber olmak istemektedir kısacası özenti haline gelmektedir.
Çocuklarımız tehlikede

Diğer önemli bir faktör ise ailelerin bu konuda gayet yumuşak davranmaları ve çocuklarına bu konuda fazlasıyla taviz vermeleri de cabası
Hatta ve hatta bir çok aile çocuklarının dışarıdan evde bilgisayar başında olmaları daha güvenli olduğunu düşünmektedirler fakat bir süre sonra bu kontrolden çıkacaktır ve sonuç çokta iyi olmayacaktır. Çünkü çocuk artık bağımlı olacaktır. Diğer bir etkisinde fiziksel yönüdür beyinde salgılandığı taktirde insanın haz duyan hormonları var dopamin hormonu denilen hormondur bu hormon salgılanır . Bilgisayar oyunu oynamak başlarda çok keyif verir . Hatta bu oyunlar ödül ve ceza sisteminde olur oyunda puan sanal para altın silah karakter gücü ve buna benzer bir sürü şey ve oyunu oynayan çocuk bunları elde etmek adına güdülenir.
Çocuklarımız tehlikede-
Bu sebepten beyinde sık sık dopamin salgılanır
Ve ruhsal sebepler oyunda yapılan bağımlılk en derinlerinde kişinin boşluk doldurma çabasıdır bağımlı bir kişide yapılan araştırmalarda özgüven sorununu olduğu kendini ifade edememe sosyal bağlar kuramama kendini değersiz boşlukta görebilirler. İşte bu yüzden kendilerini mutlu ve güçlü hissettikleri oyun olacaktır misal oyunlarda karşısındaki kendini tanımadığı için istedikleri kimliklere bürünüp cesurca itiraflarda bulunabilirler .
Bilgisayar oyunu bağımlılığının tedavisi
Çocuklarımız tehlikede-1
Bilgisayar oyunlarının bağımlılığı ve bazı vakalarda kontrol altına alınamaması nedeni ile ve tedavisinin zor olduğundan bazı hastahanelerde klinikler açılmıştır. Uzman doktorlar tarafından yöntem ve tekniklerle tedavi edilmektedir .
Fakat tedavi gerekmeyen safhada olanlarla bir kaç önlem ve uygulamalarla bağımlılık kontrol altına alınabilir . Ama bağımlı kişinin bunun zararlarını görmesi ve bundan kurtulmayı istemesi çok önemlidir. Eğer zararlarını önemsemez ve kurtulmak istemese bu süreç çok zor ilerler ilk başlarda tedavi şeklini kabul etmekte zorlanabilir fakat devam edildiği taktirde zamanla zararlarını fark edilip bırakması yada normalinde az azaltması gerektiği düşünülürse kendisine buna ikna olacaktır. Başka bir yönden olayı farkedip değiştirmek için kendisine çabaladığında bağımlılığın bitmesi kendisinde yoksunluk belirtilerinin çıkmasında neden olabilir .
Bu durum yeniden bağımlı olması riskini taşıyabilir . Bu durumla karşılaşmamak için çok sık olmamakla yavaş yavaş oyun süresinin sıklığı azaltılarak belli bir vakit verilerek başlanabilir . Çünkü direkt bitirildiğinde bir boşluğa düşmesine neden olabilir . Bu boşluğu çok güzel akıcı eğlenceli aktivetilerle doldurmak mümkündür ilgisini başka yönlere çekmek başarılı olacaktır bu durumda ebeveynlere büyük iş düşüyor. Örnek sosyal aktiviteyle spor yaparak yüzmeye giderek bir kursa giderek bu boşluklar doldurabiliniz. Bağımlılıkların bir çok nedeni vardır önemli olan nedenini öğrenmektir neden ihtiyaç duyuyor neden bağımlı hale geldi gibi bir çok soruların cevabını bulmak.
Çocuklarımız tehlikede-2
Özgüven problemi ailevi sorunlar ilgisizlik iletişimsizlik bir yere ait olmadığı hissi öfke değersiz hissetme yetersiz olma gibi bir çok duygular olabilir derine inip bu soruların cevapları çok kolay bulunabilir .
Kesinlikle bir uzman ile görüşülmeli alta yatan temel sorunun değişmesi için aile ve uzman doktorlar ile işbirliği yapışmalıdır. En son aşamada iyileşme süresi bağımlılığın şiddeti müdahale türü aile desteği bağımlı şahsın yaşı kişiliğine göre ilerler .
Çocuklarımız bizim geleceğimiz onlarla geçirdiğimiz her saniye çok önemli onları kendileri ile baş başa bırakmayın ebeveyn olarak her daim yanlarında olalım .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder