29 Ağustos 2016 Pazartesi

Evde Peynir Yapımı

Merhaba hanımlar yine marifetlerimizi sergileyebileceğimiz bir tarifle birlikte olacağız içerisinde katkı maddesinin olmadığı güvenle tüketebileceğiniz hem lezzetli hemde bereketli bir tarif evde peynir yapımı inanın yoğurt çalma gibi hem basit hemde kesemize faydalı bir tarif alıştıktan sonra market peynirlerinden vazgeçeceksiniz . Kolay gelsin .

Evde peynir yapımı


Gerekli malzeme listesi

İki kg süt ( market sütü değilde açık yağlı süt olursa daha verimli olacaktır )
Bir çay bardağı yoğurt ( yoğurt cıvık değilde sert koyu olan yerinden olursa daha iyi olacaktır )
Bir yemek kaşığı tuz
Temiz ve tüylenmeyen tüy bırakmayan bir tülbent ( süzmek için)
evde peynir yapımı

Evde peynir Nasıl YAPILIR ?


Evimizde hazırlanan peynirin tadı inanılmaz lezzetlidir bir çoğumuz bu tarifin lezzetini annelerimize borçluyuzdur. Taze taze YAPILIR sofralarımızı süslerdi...
Sütümüzü derin bir tencereye alalım ve ocağa koyup kaynatmaya bırakalım. Kaynamaya başladığı zaman yoğurdu ekleyelim ve sürekli ara vermeden karıştıralım çok iyi karışması gerekiyor çünkü yoğurdun erimesi gerekiyor. Sütte kesikler oluşmaya başladığında beş dakika sonra tuzunu da ilave edelim ve biraz daha kaynatalım. Ve ocağın altını kısıp karıştırmaya devam edelim kesikler oluşması için beş dakika daha beklemek lazım ve ocağın altını kapatalım. Ardından torbamızı alıp yavaş yavaş torbaya dökelim bu işlemi yaparken torbanın altına bir kap koyalım ki sarı suyu boşa gitmesin . Tülbente döktüğümüz sütümüzü tezgahın bir köşesine koyalım ve üstüne bir ağırlık bırakalım ki suyunu iyice süsün.
Ve altı saate kadar bekletelim ancak sütün kg fazla ise mesela beş kg ise 12 saat kalması gerekiyor. Evet peyniri 6 saat beklettikten sonra hazır olmuştur süzüm sırasındaki ayırdığımız sarı suyu bir litre kadar bir kavanoza doldurdum çünkü salamura yapmak için tuzda ilave edince çok iyi oluyor . Kendi suyu ile yapılan salamura peynirin ömrü daha uzun oluyor ve daha lezzetli oluyor .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder