22 Ağustos 2016 Pazartesi

Hamilelik Ve Stres

Hamilelik ve stres


Merhaba sevgili anne adayları bugün sizler için çok özel bir yazı kaleme aldım. Bir kadının hayatının en güzel dönemi olan hamilelik kimi zaman anne adaylarında büyük strese neden olmaktadır. Hormonların değişimi, annemin çalışmak zorunda olması, yaşadıkları üzüntülü olaylar anne adayının bu süreci stresli ve zor geçirmesine sebep olmaktadır. Stresten anne adayını ne kadar etkileniyorsun en az onun kadar bebeği de bu faktöründen dolayı olumsuz etkilere maruz kalır. Hem fiziksel hem de zihinsel etkileri son yıllarda yapılan araştırmalar sonucunda kesinleşmiştir. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre hamilelik esnasında ki yüksek stres annenin testosteron hormonunun daha fazla çalışmasına neden olmaktadır. Testosteron hormonunda bu bu yükseliş ise maalesef ki bebeğin ileriki hayatında sosyalleşme ve konuşma kabiliyetini olumsuz yönde etkilenebileceğini açıklanmıştır. Hatta son yıllarda oldukça yükselişte olan otizm hatalığına bile neden olduğu düşünülmektedir. Sağlıklı bir bebek için mutlaka anne adayının stresten uzak tutulması yapılabilecek en doğru karardır. Bu yüzden anne adayının çevresine ve en çok da işine büyük görevler düşmektedir.

Hamilelik Ve Stres
Gelelim şimdi hamilelik döneminde anne adaylarının yaşadığı stresin belirtilerine,
1. Anne adayı hamilelik süresince gerek ailesi ile gerekse eşiyle sürekli çatışma yaşar.
2. Panik atak niteliğinde nöbetler geçirebilir.
3. Hamilelik süresince anne adayı kendini sürekli yetersiz hisseder.
4. Sürekli olumsuz düşüncelere kapılır ve kimi zaman depresyon eğilimlidir.
5. Anne adayının uyku düzeni oldukça bozuktur.
6. Sağlığı için yeterli önemi göstermektedir.

Hamilelik Ve Stres-

Stresli bir hamilelik yaşayan annenin doğacak bebeği bu durumdan nasıl etkilenir?
1. Erken doğum veya düşük ihtimali
2. Dikkat eksikliği
3. Hiperaktivite veya asabiyet
4. Zihinsel olarak gelişim bozukluğu
5. Yoğun strese maruz kalmış veya da psikolojik travma veya deprem türü bir durumla karşılaşmış anne adayının doğacak bebeği ergenlik döneminde psikolojik rahatsızlıklarla karşılaşabilir.
Evet sevgili anneler ve anne adayları hayatınızdaki en değerli varlığı kucağınıza almadan önce yaşadığınız her an yaşadığınız her stresli olay bebeğinizin geleceğini etkileyebildiği için kendinizi motive etmeye ve stresli olaylardan uzak durmaya çalışın. Gerekirse eşinizle bu durumu istişare edin ve kendinize bu konuda destek olmasını isteyin. Bebeğiniz ile bir ömür boyu mutlu olmanız dileğiyle şimdilik hoşçakalın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder