5 Ağustos 2016 Cuma

Fışfış Tatlısı Tarifi

Malatya'nın yöresel tatlılarından olan Fışfış tatlısı ile sizlerleyiz. Çok kısa sürede hazırlanması dolayısı ile her tatlı istediğimde annemin bir saate sığdırdığı bir tatlıdır Fışfış tatlısı. Biraz İzmir'in lokmasını anımsatır tıpkı onun gibi kızartılıp şerbete atılır şerbeti çektikten sonra sunuma hazırdır. Yapım aşamasında başından ayrılmadığım, anneme afakanlar bastırarak hazırlattığım bu tatlıyı şerbeti çekmeden bana verdiği günler gelir aklıma. Biraz özlem birazda ne güzel günler dediğim bir duygu yerleşir yüreğime. Malatya'lı takipçilerimiz bu tatlıyı çok iyi biliyorlardır, eğer eklemek istedikleri bir şeyler varsa  yazmalarını rica ederek tarife geçiyorum. Kolay gelsin..

Fışfış Tatlısı Tarifinin Malzeme Listesi


2 adet orta boy yumurta
210 gram (1 su bardağı) yoğurt
kabartma tozu (1 paket)
Un (aldığı kadar) kepekli un veya normal beyaz un
Şerbeti için malzeme listesi
340 gram (2 su bardağı) şeker
500 gram (2 bardak) su
fısfıs-tatlısı

 

Fışfış Tatlısı Tarifi


Öncelikle şerbetini hazırlayalım, şeker ve suyu derin bir tencereye alalım şeker eriyene kadar karıştıralım şerbet bir iki kaynayınca oçaktan alalım. Bir kenara bırakalım bu arada tatlıyı hazırlayana kadar şerbet soğuması gerekmektedir.
Derince bir kaba yumurtaları kıralım ve karıştıralım, üzerine 210 gram (1 su bardağı) yoğurdu ilave edelim. Yoğurdu ekledikten sonra yumurta ve yoğurdu çırpmaya devam edelim. Bu arada unu yavaş yavaş ilave edelim ve karıştırmaya devam edelim. Kabartma tozunu da ilave edip karıştırmaya devam edelim. Kıvama gelene kadar unu devam etmeliyiz, kıvamı kek hamurundan biraz daha koyuca olmalıdır. Kızartma tavasına sıvıyağı alalım ve ısıtalım daha sonra hazırladığımız hamurdan kaşık kaşık alıp arkalı önlü kızartalım. Kızaran hamurları soğuk şerbete atalım, şerbeti emdikten sonra servis tabağına alalım. Afiyetle..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder