8 Ağustos 2016 Pazartesi

Obsesif Kompulsif- Temizlik Hastalığı Hakkında Bilinmeyenler

Merhaba sevgili takipçilerim bugün sizlere oldukça özel bir makale hazırladım. Bir bayan olarak çevremde ki temizlik hastası birkaç arkadaşımda gördüğüm ve ileri ki zamanlarda bu hastalıklarının boyutunu benim bile çözemediğim bu ilginç durumun neyse ki psikolojide mantıklı bir açıklaması var. Öyle ki bu hastalık belirtisi olan arkadaşlarım evlerinde misafir ağırlamak bile istememekte. Hatta size ikram veririnken dokunduğunuz her noktayı elinde bir bez ile tekrar tekrar temizler. Ne yazık ki bir çok psikolojik hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da hasta hastalığını reddeder. Temizlik hastalığı olan kişiler sadece arkadaş ve toplum ilişkilerinde sorun yaşamaz aynı zamanda özel hayatında da ciddi sorunlar yaratır. Bu hastalığa sahip bir annenin çocuğu olmakta emin olun oldukça zor. Hiç unutmuyorum bir arkadaşım çocuğunun ayağını bahçede oynadığı oyun sonrası çamaşır suyu ile yıkıyordu. Komik olmaktan çok oldukça vahim olarak nitelendirdiğim bu durumu maalesef arkadaşıma açıklamakta oldukça zor oldu. Çünkü mikroplar konusunda ciddi takıntıları vardır. Dilerseniz şimdi ‘’obsesif kompulsif’’ yani temizlik hastalığı hakkında ufakta olsa sizleri bilgilendirelim.

temizlik hastalığı

Obsesif Kompulsif Temizlik Hastalığı


Temizlik hastalığı bilimsel adı ile obsesif kompulsif özellikle kadınlarda oldukça fazla görülen kişilik bozukluğu rahatsızlığıdır. Bu hastalığın ilerlemiş belirtileri hastanın neredeyse tüm vaktini evde temizlediği mekanları tekrar temizleme eylemidir. Bu hastalıktan muzdarip kişiler eve gelen misafirin ardından tüm mekanı detarjanlar bitene kadar tekrar temizleme eylemi gösterir. Son yıllarda yapılan araştırmalarda ev kadınlarında çalışan kadınlara oranla ‘’obsesif kompulsif’’ hastalığının çok daha fazla görülmekte olduğu açıklanmıştır.
temizlik hastalığı-

Obsesif kompulsif hastalığının tedavisi var mı?


Evet sevgili takipçilerim eğer böyle bir hastalığınız var ise neyse ki bu hastalığın tedavisi mümkün. Önemli olan tüm psikolojik rahatsızlıklarda olduğu gibi bu hastalığında sizde olduğunu kabullenmenizdir. Uzman bir doktora baş vurarak hastalık hakkında bilgi almanız ve tedavi sürecini konuşmanız oldukça önemli. Genellikle bu tarz hastalıklar için iki yıllık bir ilaç tedavisi uygulansa da doktorunuz sizin için uygun tedavi süresini hastalığınızın durumuna göre ayarlayacaktır. İlaç almak konusunda özellikle de antidepresan konusunda maalesef ki bizim ülkemizde yanlış inanışlar baş göstermekte. Oysa ki kalp, tansiyon, şeker hastalıkları neyse bu hastalıklarda da ilaç alımı aynı önemdedir.
temizlik hastalığı-2

 

Obsesif Kompulsif Temizlik Hastalığı Belirtileri


1.Sürekli temizlik yapması ve yaprığı temizliğin üstüne bir toz dahi görse temizliğe bir daha başlaması.
2. Dokunduğu her alanda mikrop olduğu düşüncesi
3. Aşırı düzen ve simetri takıntısı
4. Cinsel ilişki sırasında hastalık bulaşma korkusu.
5. Eşya biriktirmek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder